Les restriccions anunciades pel Govern en municipis de Barcelona, Lleida i Girona estan portant cua. Aquesta tarda, els Departaments de Salut i Interior han publicat un document aclarint les noves mesures contra els rebrots de coronavirus, entre les quals s'inclou la suspensió d'activitats culturals i esportives.

Com a conseqüència, l'alcaldessa de Barcelona ha anunciat la cancel·lació del Festival Grec i altres activitats culturals i esportives de la ciutat, i ha atacat les mesures de la Generalitat, titllant-les de "incoherents". Poc després, Alba Vergés ha contestat a les crítiques de Colau en el seu perfil de Twitter. "Els Ajuntaments poden sol·licitar mantenir activitats si compleixen les mesures per Covid-19, i Ada Colau ho sap perfectament", ha respost la consellera.

Les noves restriccions

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va anunciar aquest divendres mesures de contenció de la pandèmia de coronavirus Barcelona, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Cornellà, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona. 

reunió Torra Alcaldes Barcelona - ANC

Reunió del president Quim Torra amb els 13 ajuntament de l'Àrea Metropolitana. / ACN

El dissabte, el president de la Generalitat, Quim Torra, es va reunir amb els alcaldes de les poblacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona afectades per la restriccions per contenir la pandèmia. Un cop acabada la reunió, els tretze ajuntaments de l'Àrea Metropolitana de Barcelona van assegurar que no van rebre per part de la Generalitat una "explicació clara coherent" i han afegit que "el Procicat metropolità no ha generat un espai sòlid i corresponsable de debat i codecisió", tal com demanen els alcaldes i alcaldesses. 

Després de diverses reunions, el Govern ha publicat aquesta tarda un document on ratifica les noves restriccions, però els alcaldes metropolitans segueixen defensant que no s'han sentit escoltats i no s'han atès les seves peticions.

Les crítiques dels alcaldes metropolitans

En una publicació de Twitter, l'alcaldessa de Barcelona ha assenyalat com a "incoherent" mantenir les terrasses i les platges obertes, però prohibir espectacles i esports que, segons assegura, "compleixen amb la normativa sanitària".

Alguns dels 13 alcaldes de l'Àrea Metropolitana de Barcelona també han expressat les seves reticències al nou document de Protecció Civil. L'alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, ha assegurat en declaracions al 324 que els municipis de l'Àrea Metropolitana continuen amb dubtes. "Nosaltres volem ser corresponsables i gestionar una realitat que coneixem molt bé: les nostres ciutats", ha dit Balmón, i ha assegurat que això ja ho van demanar ahir i no van tenir resposta.

Per altra banda, l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha tornat a demanar poder seure amb el Govern per gestionar de manera conjunta les noves restriccions. "Nosaltres no li vam demanar que ens ho aclarís, vam demanar poder tenir les xifres reals i coordinar-nos de manera conjunta", ha explicat Albiol en declaracions al 324. Sobre el nou document de Protecció Civil, considera que no és una resolució valenta i ha valorat com un "despropòsit" deixar que cada municipi prengui les seves mesures de gestió de les platges.