Els tretze ajuntaments de l'àrea metropolitana de Barcelona han assegurat que "no s'ha rebut per part de la Generalitat una explicació clara i coherent sobre com aplicar en els municipis les diferents mesures aprovades i publicades avui" i han afegit que "el Procicat metropolità no ha generat un espai sòlid i corresponsable de debat i codecisió, tal com demanen els alcaldes i alcaldesses". 

Després de la reunió del matí dels alcaldes amb el president Quim Torra, aquesta tarda els alcaldes han mantingut una trobada virtual al Procicat metropolità, creat aquest mateix dissabte, amb el delegat de la Generalitat a Barcelona, Julià Fernàndez. En un comunicat conjunt, els regidors han estat crítics amb els resultats de les reunions mantingudes avui amb el Govern i es queixen que "segueix sense estar garantit un sistema de detecció i seguiment de casos adequat".

La reunió del Procicat metropolità

La Generalitat respondrà demà a les peticions que aquesta tarda han fets els 13 ajuntaments de l'àrea metropolitana de Barcelona afectats per les noves mesures de contenció de la pandèmia. Els municipis han fet arribar al Procicat metropolità un llistat de punts en què demanen "una major clarificació en àmbits com el cultural, l'esportiu, el comercial i les platges". Els consistoris han reiterat també el seu oferiment de cooperació en "el control i la gestió a nivell local del contagi". 

reunió Torra Alcaldes Barcelona - ANC

El president Quim Torra amb els 13 alcaldes de l'àrea metropolitana de Barcelona. / ACN

El delegat del Govern, Julià Fernàndez, ha explicat que treballaran "durant aquesta nit amb els experts" per basar-se en criteris epidemiològics i "donar demà resposta a les peticions dels alcaldes i veure si poden tirar endavant". Fernàndez ha precisat que en aquesta reunió els ajuntaments han plantejat "quines són les situacions que creuen que podríem intentar revisar i millorar" i ha expressat la disposició de la Generalitat a analitzar les peticions relacionades amb cinc àmbits: "el sector cultural, l'esportiu, el comerç, amb especial èmfasi en els mercats ambulants, les platges i la possible homogeneïtzació d'horaris de restauració i hostaleria". 

Modificar la resolució

Fernández ha aclarit que "per arribar a la modificació s'hauria de fer amb una nova resolució". Fins que no arribi aquesta nova resolució, els cinemes seguiran tancats, però l'accés a les platges, ha aclarit Fernàndez, no estarà vetat ja que "es regeixen per uns aforaments i mesures precisats en el pla de desescalada".

 En qualsevol cas, ha afegit, "els ajuntaments tenen la possibilitat de plantejar al Procicat els esdeveniments que consideren que compleixen les mesures sanitàries", però ha advertit que "no serà una feina de voluntats polítiques, sinó que es fa a partir dels informes epidemiològics i tècnics en els diferents àmbits, sempre per intentar reduir al màxim la mobilitat de la gent ".