El grup parlamentari dels Verds al Parlament Europeu ha reclamat a la Comissió Europea que prengui "la iniciativa" per convocar de forma "urgent" un diàleg "polític" entre Catalunya i Espanya abans de l'1-O.

Els presidents del grup, l'alemanya Ska Keller i el belga Philippe Lamberts, han escrit al vicepresident de la CE i responsable de Drets Fonamentals, Frans Timmermans, per advertir-lo que les mesures de l'Estat per frenar el referèndum "posen en risc valors fonamentals de la UE com la llibertat d'expressió o de reunió". "Creiem fermament que intentar evitar un referèndum amb la llei criminal i debilitant les llibertats fonamentals no és una solució a un conflicte que té una base política clara", asseguren en la seva carta. "És urgent restaurar les converses entre les autoritats catalana i espanyola per trobar una solució política a la situació actual", afegeixen.

"Et demanem, com a vicepresident de la Comissió Europea a càrrec de l'Estat de Dret i la Carta de Drets Fonamentals, que prenguis la iniciativa des de la CE i iniciïs un diàleg que permeti retornar aquesta situació a la taula de negociació política abans de l'1-O, demanant a les dues parts respecte pels drets fonamentals reconeguts als tractats europeus i l'inici de converses immediates", assegura la carta de Keller i Lamberts. 

Els líders del grup parlamentari dels verds defensen que estan "preocupats per les mesures adoptades pel govern espanyol per evitar que el referèndum se celebri" i avisen que "clarament estan agreujant el conflicte". "Hi ha una necessitat urgent de restaurar les converses entre les autoritats catalana i espanyola per trobar una solució política a la situació actual. Només serà a través del diàleg i de la negociació que es trobarà una solució política", destaquen. 

En declaracions a l'ACN, Lamberts assegura que "la negativa prolongada" per part del govern espanyol a "acceptar" que hi ha una qüestió que ha de ser resolta ha "empitjorat" la situació. En aquest sentit, l'eurodiputat vol "que el diàleg sigui reinstaurat". 

A més, els Verds recullen en la carta la detenció de 14 alts càrrecs del govern català, els escorcolls policials als edificis de l'executiu o el procés obert contra els alcaldes que donen suport a la votació. "El material polític de campanya s'ha confiscat i s'han prohibit debats", lamenten.