Mario Vargas Llosa ha entrat de ple en campanya per Ciutadans. Ho ha fet aquest dissabte en un acte sobre Europa a Barcelona, amb l’exprimer ministre francès Manuel Valls, la candidata Inés Arrimadas i el president del partit Albert Rivera. Ha carregat amb duresa contra els independentistes. “El nacionalisme és una força profundament reaccionària”, ha denunciat. Ha contraposat la CUP, que ha titllat de partit “reaccionari”, amb el partit taronja, que ha definit com a “progressista”.

“L’esquerra d’avui no representa els vells valors de l’esquerra. Quan vaig arribar a Espanya l’esquerra era antifranquista i antidictatorial, i avui tenim una esquerra antidemocràtica”, ha criticat el Nobel de Literatura. En aquest sentit, ha posat la CUP com a blanc dels seus atacs: “No hi ha partit més tradicionalista i reaccionari que la CUP”. A l’altra banda, el partit de Rivera i Arrimadas: “No hi ha partit més progressista que Ciutadans”.

L’escriptor peruà ha apel·lat a la seva etapa a Barcelona, durant els anys setanta, per reivindicar el que considera la Catalunya real. En aquella “idea de Catalunya” ha justificat la seva participació en la campanya del 21-D. “Catalunya no està representada pel nacionalisme, és el contrari al replegament sobre un mateix”, ha assegurat. “La gran tradició de Catalunya ha estat de gran obertura cap al món. Cal mostrar-li al món que Catalunya no és allò que els independentistes volen mostrar-li al món”, ha afegit.

“Com és possible que una regió amb aquestes característiques hagi retrocedit a aquesta forma tan primitiva, anacrònica i antidemocràtica que és el nacionalisme?”, s’ha preguntat Mario Vargas Llosa. Ha recordat que Catalunya i Barcelona van ser “un model de progressisme i d’avanç intel·lectual, cultural i polític”. Durant els anys setanta, ha dit, “els espanyols venien a Barcelona perquè ja se sentien a Europa”.

“Catalunya està pagant la insensatesa nacionalista amb més de 3.000 empreses que han marxat”, ha alertat Mario Vargas Llosa, que ha sostingut que “les idees equivocades generen polítiques equivocades”.