El president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha assenyalat que veure al partit d'Arnaldo Otegi jugar un paper "clau per decidir" els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) li produeix una "sensació molt dolorosa".

Així es refereix el també secretari general del PSOE d'Extremadura als comptes "de l'Estat que (Otegi) va combatre des d'un grup terrorista" i que ara té capacitat de decisió des de les files d'EH Bildu, la qual cosa considera un "fracàs com a país per no ser capaços que siguin irrellevants".

Tampoc no amaga, a través d'un missatge en el seu perfil a Twitter, que aquesta situació li provoca un malestar, quan afirma que "en el personal" anirà a la farmàcia a buscar un antiemètic, que és un medicament utilitzat per reduir i prevenir nàusees i vòmits.

En successius missatges, ha deixat constància que prefereix que siguin en les institucions "abans que matant", però afegeix que "la memòria de les víctimes d'ETA no es mereix que siguin rellevants en les nostres vides". "És un fracàs col·lectiu", sentència.

"Els demanem que participessin de la democràcia com a únic camí i ho van acabar fent. El que mai no vaig imaginar és que la política espanyola per la negativa a arribar a acords els fes importants", ha remarcat posteriorment.

La predisposició de Bildu

En una entrevista aquest dijous al matí a Radio Euskadi, Otegi ha assegurat que la seva formació està disposada a votar 'Sí' a aquests pressupostos "si no es torcen les coses" entre avui i el dia de la votació final, que el govern espanyol espera que sigui abans que acabi l'any. 

"A dia d'avui Bildu considera de manera sòlida la possibilitat no només de facilitar els pressupostos, sinó de tenir una actitud proactiva i favorable perquè s'aprovin", ha comentat. Tanmateix, Otegi ha aclarit que l'acord no està tancat, però que "s'ha avançat prou".