De moment, sembla que el govern espanyol té ben encarrilada la negociació pels pressupostos de l'Estat. Demà previsiblement veurà tombades les esmenes a la totalitat de fins a set formacions, entre les quals JxCat i la CUP. No només això, sinó que fins i tot comencen a sortir els números. Aquest dimecres ha estat EH Bildu qui s'ha mostrat disposat a avalar els comptes de Sánchez i Iglesias, "si no es torcen les coses". Aquesta posició abarateix el preu de Ciutadans, que ara fixa l'esmena d'ERC sobre la immersió lingüística com a línia vermella en les negociacions amb La Moncloa. Volen que el castellà sigui considerat llengua vehicular a l'escola, també a Catalunya. L'anunci de l'esquerra independentista basca ha sorprès perquè ha arribat tan d'hora.

En una entrevista aquest dijous al matí a Radio Euskadi, Arnaldo Otegi ha assegurat que la formació abertzale està disposada a votar favorablement a aquests pressupostos "si no es torcen les coses" entre avui i el dia de la votació final, que el govern espanyol espera que sigui abans que acabi l'any. "A dia d'avui Bildu considera de manera sòlida la possibilitat no només de facilitar els pressupostos, sinó de tenir una actitud proactiva i favorable perquè s'aprovin", ha afirmat. Ha puntualitzat que l'acord no està tancat, però que "s'ha avançat prou" per avançar que hi estan disposats.

Les reaccions de la Moncloa no s'han fet esperar. Ha estat Pablo Iglesias, qui ha celebrat que la "disponibilitat" de l'esquerra abertzale per votar  als PGE "és una bona notícia". El vicepresident segon del govern espanyol ha defensat en una piulada que "demostra responsabilitat i compromís per avançar en polítiques d'esquerres". I ha conclòs: "El bloc de la investidura es reforça i serà de legislatura i de direcció d'estat".