La pressió exercida en públic i intensificada en privat per part del govern espanyol a Pere Aragonès perquè es repensi la seva assistència a la cimera de presidents que Pedro Sánchez ha convocat per aquest divendres a Salamanca no ha fet efecte. El president de la Generalitat ha verbalitzat el seu rebuig a la invitació del que ha batejat com a "conferència fake", fent-se seves les paraules d'altres líders autonòmics. "És evident que demà no es decidiran els fons europeus". 

 

Durant una visita a la zona devastada per l'incendi de la setmana passada a Santa Coloma de Queralt, Aragonès ha hagut de respondre les preguntes dels periodistes sobre la seva decisió de plantar el fòrum de presidents, on segons el guió remès pel govern espanyol s'abordarà la qüestió dels Next Generation. Des del seu punt de vista, una qüestió tan complexa com el repartiment i gestió d'aquesta partida, que la UE ha injectat als estats membres per finançar projectes transformadors que els ajudin a refer-se de la crisi econòmica, no es pot dirimir "en una intervenció de cinc minuts de cada president". 

El gir de guió del lehendakari, Íñigo Urkullu, que aquest dimecres va anunciar que ha canviat d'opinió i sí que serà a la cita després d'haver aconseguit que Moncloa cedeixi nous impostos al País Basc, ha deixat sol el president català. 

La bilateral es resisteix

Aquest mateix dijous, la vigília de la trobada a Salamanca, el vicepresident Jordi Puigneró i la consellera Laura Vilagrà, encarregats de preparar la comissió bilateral Estat-Generalitat que es reunirà dilluns, han fet públic que l'Estat es resisteix a incloure a l'ordre del dia el tema dels fons europeus. El Govern de la Generalitat vol abordar la qüestió en una interlocució de tu a tu amb el govern espanyol, però l'equip de Sánchez no sembla disposat a cedir, més després de la plantada d'Aragonès. 

Des del govern ERC-Junts es plantegen aquesta comissió bilateral com el termòmetre per detectar la predisposició real del tàndem PSOE-Podemos amb relació a la resolució del conflicte. "L'Estat té una oportunitat per demostrar si realment en aquells assumptes autonòmics té la voluntat que diu tenir", ha manifestat Puigneró. En resum, estan expectants però amb poques expectatives. 

Moncloa celebra el rol de Giró

Precisament aquesta mateixa setmana, el conseller d'Economia, Jaume Giró, sí que ha participat d'un fòrum multilateral amb la resta de CC.AA, el Consell de Política Fiscal i Financera. Feia cinc anys que cap conseller català assistia a la cita. L'argument que Giró va aportar a la resta de companys del seu govern per justificar la seva presència a la cimera econòmica és que s'hi debat sobre la revisió de l'objectiu de dèficit que hauran de complir les autonomies, i que afectarà directament a l'elaboració dels pressupostos per l'any que ve que ja està treballant el seu departament. El titular d'Economia en va sortir raonablement satisfet. La seva actitud va ser aplaudida a la Moncloa