L'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, creu que hi ha entre un 25% i un 50% de probabilitats que la justícia espanyola alliberi els líders independentistes empresonats ara que un tribunal alemany ha decidit que només extradirà Carles Puigdemont pel delicte de malversació.

Van den Eynde ha dit al programa Preguntes freqüents que no confia en l'equanimitat de la justícia espanyola, però pensa que per primera vegada la justícia espanyola té un incentiu per alliberar-los, que és recuperar la imatge sota mínims del sistema judicial.

"Només ens donaran la llibertat quan tinguin un incentiu, perquè si no tenen incentius, per què ens l'haurien de donar? Els ostatges són útils quan els conserves", ha matisat. En la mateixa línia, el lletrat ha indicat que només els alliberaran quan els surti a compte, i considera que "ara els sortiria a compte". 

L'advocat també ha dit que no troba cap llei que empari la decisió del jutge Llarena de suspendre temporalment de funcions els diputats que són a la presó.