L'advocat Andreu Van den Eynde ha alerta aquest diumenge que l'estratègia de la Fiscalia per jutjar l'independentisme va començar el 2015 i que cap pas ha estat "improvisat". El defensor del vicepresident Oriol Junqueras i del conseller Raül Romeva així ho ha assegurat en una entrevista al Via Lliure de Rac 1, on ha assegurat que "des de fa molts anys es va planificar la resposta jurídica" contra l'independentisme.  

En aquest sentit, l'advocat ha posat com a exemple el canvi que es va fer l'any 2015 del delicte de malversació, que fins aleshores tenia una pena molt baixa, i ha assegurat que la modificació es va fer pensant en usar-lo contra els independentistes en cas que el procés avancés. "Quan al 2015 es canvia la llei es fa per preveure el 2017", ha defensat, el que ha titllat de "dret penal d'autor i de l'enemic". 

Van den Eynde també ha aprofitat l'entrevista per defensar que "l'únic que acceptarem és una solució" i que al judici aniran a "plantar cara". "Jo no vaig allà a discutir de dret penal, o sí però un 50%, anem a discutir de democràcia". Finalment, l'advocat també ha assegurat que vol que "sigui televisat" perquè "hi hagi fiscalització externa".