"Que cadascú faci la feina que li correspon, i no direm quina és la millor fórmula, però el que és una evidència és que calen nous lideratges. No es pot governar un país des de la presó o l'exili, o no només". Aquest és l'argument que va sostenir el ja expresident d'Òmnium, Jordi Cuixart, per defensar el seu pas al costat de l'entitat sobiranista. Pel raper i exiliat Josep Arenas, alies Valtònyc, aquest argumentari és un "error". En una entrevista a l'Assemblea Nacional Catalana, ha assegurat que Cuixart "va cometre un error; ell va ser indultat i és molt fàcil dir que cal cercar noves cares". Valtònyc ha subratllat que l'exili encara és un focus de repressió, ja que hi ha molts actors de l'1-O que encara no poden tornar a casa. Per tot això, el raper ha afirmat que "no cal passar pàgina del que va passar" l'1 d'octubre de 2017, "encara hi ha molta gent que segueix lluitant per tornar a casa i que respecta la legitimitat del referèndum".

A Valtònyc no li han agradat les paraules de Cuixart, a parer seu, no cal passar pàgina i cercar noves cares que encapçalin el moviment independentista. De fet, creu que és un "error" que l'exlíder d'Òmnium asseguri que cal buscar nous lideratges quan ell ha estat indultat. A més, el raper exiliat ha dit que no està a favor dels lideratges, perquè, segons ell, la societat "té una gran capacitat d'autoorganització" i els lideratges "limiten". "A Catalunya sempre estem esperant un líder, algú que ens guiï i nosaltres (els ciutadans) ho podem fer sols, ho vam veure l'1-O", ha explicat. En aquest sentit, ha argumentat que per veure que els líders no són bons només cal mirar l'independentisme: "Ara hi ha un moviment molt dividit". Tot i això, ha volgut posar en relleu "la figura de moltes persones que han estat a primera línia".

El judici a Valtònyc

El Tribunal de Cassació belga insisteix que no es pot lliurar el raper Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc, a la justícia espanyola pel delicte d'injúries a la Corona però adverteix que no es pot desestimar l’euroordre contra ell sense examinar si els fets que se li imputen són punibles en virtut dels articles del Codi Penal que regulen els delictes d’ultratges envers autoritats, càrrecs públics, o bé el dret a l’honor de les persones. Així ho assenyala la sentència que va dictar el Tribunal de Cassació, i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, que ha ordenat repetir el judici sobre l'extradició.

El tribunal d'Apel·lació de Gant havia denegat l'extradició del raper el passat 28 de desembre. Dos mesos abans, el Tribunal Constitucional havia dictaminat que la normativa belga del 1847, que castigava amb fins a tres anys de presó els insults al rei, és inconstitucional perquè no respecta la llibertat d'expressió. L'alt tribunal va sentenciar que aquella llei no s'ajusta a la Constitució belga ni al Conveni Europeu de Drets Humans. No obstant això, la fiscalia va recórrer la decisió del tribunal de Gant i el Tribunal de Cassació va sentenciar ahir que caldrà repetir el judici.

La sentència adverteix que el lliurament en virtut de l’ordre de detenció “és possible sense que es verifiqui la doble incriminació del fet” en determinades condicions. “La doble incriminació es refereix a l’essència del delicte. No és necessari que la qualificació de l’acte en les dues legislacions sigui la mateixa ni que la infracció constitueixi, segons les dues legislacions, un delicte amb els mateixos elements constitutius”, adverteix.