El Tribunal de Cassació de Bèlgica ha ordenat repetir el judici per injúries a la Corona del raper Valtònyc. L'alt tribunal, arran del recurs de la Fiscalia belga, ha demanat revisar la sentència del Tribunal d'Apel·lació de Gant només pel delicte d'injúries. La Cort de Cassació, però, ha desestimat la petició de reformular la decisió sobre els delictes d'enaltiment del terrorisme i amenaces. Això implica que el procediment d'extradició del raper mallorquí queda obert a l'espera del nou procés judicial del tribunal belga.

Aquest és l’últim intent de la Fiscalia belga d'intentar extradir el cantant, després de la contundent decisió del Tribunal d'Apel·lació de Gant, que va considerar que cap dels tres delictes són punibles a Bèlgica. Per acceptar una euroordre, cal que els crims siguin equiparables al país que examina la petició d’extradició, segons marca la normativa europea.

En el cas d'enaltiment del terrorisme, va dir que no existeix a la legislació belga. De fet, el Tribunal d'Apel·lació de Gant havia preguntat al Tribunal de Justícia de la UE si podia acceptar l'extradició ràpida per aquest delicte, tal com demanaven les autoritats espanyoles. Luxemburg va dir que no i, per això, en aquest punt va concloure que la conducta "no és punible" a Bèlgica.

Justificació insuficient 

Després del triomf del raper el passat 28 de desembre, quan el Tribunal d'Apel·lació de Gant va denegar la seva extradició, la Fiscalia del país va insistir a demanar l'extradició del raper per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona. Tot i que inicialment semblava complicat que això passés, davant les dues resolucions negatives, el ministeri públic va presentar les al·legacions del seu últim recurs al Tribunal de Cassació contra la denegació de l'euroordre. En concret, la Fiscalia considerava que el Tribunal de Gant no havia justificat prou que els delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona "no siguin punibles segons la llei belga".

La justícia espanyola reclama Valtònyc per una condemna de 3 anys i mig de presó per delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. A finals de desembre, el Tribunal d'Apel·lació de Gant va considerar que cap dels tres delictes és punible a Bèlgica i, per tant, en va negar l'extradició a Espanya: Valtònyc va guanyar l'Estat i ho va celebrar amb un gest molt eloqüent. A més, la decisió del tribunal de Gant va tenir un gran ressò internacional.

Terrorisme i injúries 

En la sentència es recull que a la legislació belga no existeix el delicte d'enaltiment del terrorisme. De fet, el Tribunal d'Apel·lació de Gant va preguntar al Tribunal de Justícia de la UE si podia acceptar l'extradició ràpida per aquest delicte, tal com demanaven les autoritats espanyoles. Luxemburg s'hi va negar. Per aquest motiu, el text es limita a recordar que aquesta conducta "no és punible" a Bèlgica. En canvi, el delicte d'injúries a la Corona sí que existia a la llei d'insults al rei, que data del 1847 i que imposava penes de fins a 3 anys de presó, segons recollia la sentència del 28 de desembre.

El mateix tribunal, però, va tenir dubtes sobre com l'havia d'aplicar i va preguntar al Tribunal Constitucional (TC) belga sobre si era legal. El TC va acabar dictaminant que era inconstitucional, perquè no respecta la llibertat d'expressió i contravé el Conveni Europeu de Drets Humans.

Puigdemont se solidaritza

El president a l'exili Carles Puigdemont s'ha solidaritzat amb el raper, i també exiliat, Valtònyc per la decisió del Tribunal de Cassació de Bèlgica de repetir el judici per injúries a la Corona. Tot i això, ha celebrat que l'alt tribunal belga hagi "definitivament descartat" els delictes d'enaltiment del terrorisme i d'amenaces que s'imputaven al raper mallorquí. Puigdemont ha fet costat a Valtònyc i li ha desitjat "molta força i ànims" per afrontar aquest nou pas pels tribunals: "Sempre al teu costat, Josep".

Gonzalo Boye, l'advocat de Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, veu "una bona decisió" que el Tribunal de Cassació de Bèlgica hagi ordenat repetir el judici per l'euroordre en relació amb el delicte d'injúries a la corona perquè "almenys" descarta l'entrega del cantant per enaltiment del terrorisme i amenaces. "Els dos delictes ja queden descartats", ha dit en declaracions al programa "La tarda de Catalunya Ràdio". Els advocats del cantant encara no han pogut llegir la sentència, que per ara només s'ha comunicat oralment a les parts. "Quan la tinguem, veurem a què ens enfrontem", ha dit Boye, assegurant que Valtònyc està tranquil. El lletrat ha assegurat que encara queda "molt recorregut" en el cas.