"Que cadascú faci la feina que li correspon, i no direm quina és la millor fórmula, però el que és una evidència és que calen nous lideratges. No es pot governar un país des de la presó o l'exili, o no només", ha exposat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, a El matí de Catalunya Ràdio.

Cuixart ha concretat que "soc optimista a mitjà termini, cal reorganitzar els diferents espais del sobiranisme i crear nous espais de complicitat social i evidentment, calen nous lideratges i que òbviament convisquin amb el existents, és prioritari".

Sobre el judici, el líder d'Òmnium ha destacat que "en aquests 15 mesos he tingut temps per aprendre a perdre la por. Les últimes setmanes s'ha instal·lat en el col·lectiu dels presos polítics un clima de determinació i coratge que augura un judici ple de dignitat". "Em sento molt serè i tranquil", i ha afegit que "tot l'equip jurídic d'Òmnium ha fet una feina brutal, però és que l'entitat està en un moment de maduresa que m'inspira molta confiança. També el suport que hem rebut de la gent durant aquests sis mesos d'estada a Catalunya ens serà de gran estímul".

"Només podem anar-hi per acusar l'Estat"

"La perversió d'aquest judici és que només podem anar-hi per acusar l'Estat perquè no ens podem ni declarar innocents, perquè això voldria dir que admetem que hi ha causa delictiva i que algú altre ha comès un delicte i això és totalment fals", ha subratllat. "Tot això és una farsa per defensar la unitat d'Espanya i criminalitzar l'independentisme", ha remarcat. "Les defenses estan ben coordinades i estic segur que tots defensarem la legitimitat del referèndum i de les mobilitzacions perquè són l'exercici de drets humans. La jurisprudència del tribunal Suprem avala que la utilització de la desobediència civil com a instrument per preservar drets fonamentals, no només és legítima sinó que és una mostra del bon estat de salut d'un sistema democràtic".

"Des d'Òmnium hem mantingut un espai de coordinació permanent, amb reunions periòdiques i intercanvi d'informació constant. Ens hauria agradat poder arribar més lluny però les circumstàncies no ho han permès. Tot i així no volem dedicar ni un segon a fer retrets a ningú, entenem que la situació és molt complexa i que un dels objectius de la repressió és generar divisió entre els acusats, però encara tenim marge de millora tots plegats", ha volgut deixar clar Cuixart. 

Cap pacte amb la fiscalia

El president d'Òmnium descarta però qualsevol pacte amb la fiscalia. "No, no puc, seria tant com condemnar les properes generacions de ciutadans d'aquest país i trair la memòria de tots els qui ens han precedit en la lluita i en circumstàncies molt més adverses que les nostres. Absolució o assumirem amb tota la dignitat la pena que ens caigui", ha exposat.

Quan se li ha preguntat per què demana als partits independentistes; Cuixart ha dit: "No és Jordi Cuixart, és Òmnium, i els demanem coherència". "Al mateix temps que cal ser més també cal ser més determinats. Entenem la complexitat del moment i per això som empàtics amb la situació actual, però també els demanem que actuïn amb responsabilitat i que parlin clar a la ciutadania. Ni les amenaces de repressió ni la presó poden ser límits a res perquè quan el Jordi Sànchez i jo ja érem a la presó, van declarar la independència", ha ressaltat.

"La nostra presó té tot el sentit del món"

Quan se li ha demanat per les paraules del president de la Generalitat, Quim Torra, sobre no acceptar les sentències si són condemnatòries, Cuixart ha assegurat que "a Òmnium tenim clar que no hi ha cap sentència que ens faci renunciar mai a la defensa dels drets humans, ni a la desobediència civil, ni al dret a l'autodeterminació".

Així, també ha explicat que està preparat per a una sentència condemnatòria: "Som corredors de fons". "La nostra presó té tot el sentit del món, és un aparell de denúncia internacional i una manera sensacional de plantar cara a la ultradreta. Sé que serà dur, també per a casa, però la democràcia no hi entén de tristors o laments. Ja hem plorat tot el que havíem de plorar. Gaudim d'aquesta lluita compartida en la mesura de les possibilitats de cadascú", ha conclòs.