El Valle de los Caídos, el monument a major glòria de Francisco Franco i la seva dictadura, es desfà. Literalment, ja que les seves parets exteriors de pedra calcària barrejada amb guix no aguanten el pas del temps mentre l'aigua de pluja fa efecte en les cada vegada més nombroses esquerdes de l'interior, excavat directament a la roca.

Així ho revela un informe de Patrimoni Nacional divulgat avui per El Diario.es, que assenyala que des d'una intervenció puntual l'any 2.000 a causa d'unes goteres no s'ha fet cap obra d'envergadura, raó per la qual els monjos que custodien el lloc haurien traslladat algunes de les restes humanes -a la basílica jeuen 33.833 cadàvers, 12.000 d'ells sense identificar- per esquivar les humitats. Sense consultar els familiars, com ve sent habitual. De fet, les últimes intervencions de manteniment s'han dedicat a la restauració de la portada de la basílica i al manteniment del funicular que puja a la creu.

Segons l'informe esmentat, datat el 2011 i que seria l'últim conegut, l'estat de les restes humanes queda molt lluny del concepte de sepultura digna i posa en dubte la tasca dels monjos de l'abadia, custodis de les fosses des que el 1958 els ho ordenés el general Franco.

L'ossera -de fet, la fossa comuna més gran d'Espanya- seria, en vista de l'informe, un caos d'ossos, amb "cossos entremesclats" a tot arreu, que també constata que els plans de construcció de la basílica "no es corresponen amb la realitat construïda". A més, constata que la fusta dels columbaris està "podrida" a causa dels fongs.

"Un insult a les víctimes"

La revelació d'aquestes dades arriba uns dies després de la visita d'una delegació de vuit eurodiputats al mausoleu franquista on van coincidir a considerar que el monument és "un insult a les víctimes del franquisme". De fet, els europarlamentaris també es van comprometre a pressionar l'Estat espanyol a acabar amb la impunitat cap al franquisme i els desapareguts, més de 200.000 persones.

En aquesta línia, l'eurodiputat alemany Martin Schirdwan (Die Linke), va recordar que al seu país sí que hi va haver justícia i és delicte fer algun tipus d'homenatge o exaltació al règim nazi, cosa que no passa amb el passat franquista, mentre que el grec Stelios Kouloglou (Syriza) va afirmar que a Espanya no hi ha hagut una veritable transició democràtica i que els espanyols necessiten parlar sobre la història recent del país.