Enmig del debat sobre una possible llei d’amnistia que Pedro Sánchez pretén que sigui el cop definitiu al Procés a Catalunya, el PP ha presentat a l’Ajuntament de Valladolid una moció que rebutja la tramitació d’una norma així. Els populars han aconseguit el suport de l’extrema dreta de Vox, però el PSOE i Valladolid Toma la Palabra (VTLP) hi han votat en contra, segons informa l’agència Europa Press. La iniciativa de mocions als ajuntaments és una mesura del partit a nivell de tot Espanya per forçar els socialistes a pronunciar-se.

En un ple aquest dilluns, la moció ha estat aprovada perquè han estat suficients els vots de PP i Vox. La moció l’ha defensat la regidora de Turisme, Esdeveniments i Marca Ciutat, Blanca Jiménez, que ha defensat que la normativa sobre la qual es debat en l’àmbit estatal “és la gota que fa vessar el got”, ja que amb ella “el govern d’Espanya ataca l’estat de dret”.

El PP de Valladolid demana “aixecar la veu”

Per una altra banda, Jiménez ha afegit que davant d’aquesta situació “s’ha d’aixecar la veu” perquè “si la llei no és igual per a tots, no hi ha llei”. Així mateix, la regidora popular s’ha referit al fet que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, “canvia molt de pressa d’opinió”, per la qual cosa ha exigit al PSOE “responsabilitat política”.

En el debat inicial, la portaveu del grup Valladolid Toma la Palabra, Rocío Anguita, ha dit que durant la legislatura de Sánchez, el procés de comunicació entre l’independentisme i els partits progressistes “ha donat els seus fruits”. En canvi, Anguita ha comentat que el Partit Popular ha de deixar de “fer soroll sobre l’amnistia i començar a preocupar-se per la investidura fallida que se celebrarà demà [aquest dimarts]”.

Per la seva banda, la primera tinent d’alcaldia, Irene Carvajal, ha afirmat que Espanya viu actualment “una situació d’extrema gravetat” i ha afirmat que estan a punt de “tornar a un grop d’estat com el de l’any 2017”, en referència al referèndum de l’1 d’octubre. En aquest sentit, Carvajal ha apuntat que “Sánchez torna a allargar la mà als independentistes i al grup terrorista ETA”. I ha afegit que el president del govern espanyol en funcions “perpetua el trencament de l’estat de dret”.

Oposició del PSOE a la iniciativa

El portaveu del grup municipal socialista, Pedro Herrero, ha explicat que el seu partit polític “no presenta mocions nacionals, això és una competència del Congrés dels Diputats”. D’altra banda, Herrero ha acusat el PP de “dona per fet el fracàs de Feijóo a la investidura i de fer els ajuntaments per intentar deslegitimar una hipotètica investidura de Pedro Sánchez”.

La regidora del PP Blanca Jiménez ha contestat que li agradaria pensar que el PSOE està a favor del diàleg social i ha mostrat preocupació perquè al grup socialista “no li interessa aquest tema”. La regidora ha afegit que als escons de l’ajuntament hi ha dos diputats i un senador, i que no té “cap dubte que dos d’ells rebutjaran aquesta iniciativa a favor de la igualtat dels espanyols”, i ha preguntat si el president del grup municipal socialista a l’Ajuntament de Valladolid, Óscar Puente, farà el mateix.

Per la seva part, l’alcalde de Valladolid, Jesús Julio Carnero, ha explicat que “li sembla important i fonamental que totes les forces polítiques reflexionin més enllà del moment conjuntural actual que està vivint Espanya”.