El govern espanyol promet “dirigir-se a la ciutadania amb absoluta transparència” i sempre “sota el marc de la Constitució” un cop fracassi la investidura d’Alberto Núñez Feijóo com a president del govern espanyol. És el que ha manifestat aquest dilluns Isabel Rodríguez, portaveu de l’executiu estatal, que també ha lamentat que “reneixi el discurs de la por” quan se li ha preguntat sobre l’acte del PP contra l’amnistia d’aquest diumenge. “Cal un missatge de tranquil·litat i confiança” davant de lemes que avisen que “ve el llop” i que “Espanya es trenca”, ha defensat la també ministra de Política Territorial.

Tota aquesta resposta de la portaveu del govern espanyol ha estat per esquivar una pregunta sobre si l’executiu considera o no que Carles Puigdemont ha de passar per la justícia espanyola. Rodríguez no ha respost aquesta qüestió, però sí que s’ha referit de forma indirecta a un possible acord al voltant d’una llei d’amnistia: “La Constitució espanyola i el seu esperit sempre quedarà impregnat en les decisions” que prengui Pedro Sánchez. Així, la portaveu del govern espanyol ha respost amb “missatge de tranquil·litat” als posicionaments del PP, i ha assegurat que un govern del PSOE sempre és sinònim de “major cohesió i major unitat d’Espanya”. “I això s’ha demostrat en els darrers 5 anys”, ha sentenciat.

En un altre moment, Isabel Rodríguez ha evitat pronunciar-se sobre si l’acte disfressat de manifestació d’aquest diumenge va ser un èxit o un fracàs, i ha assenyalat que “no és important si la xifra d’assistents va ser de 30.000, 40.000 o 60.000”. Perquè, a parer seu, el 23-J ja es va demostrar quina és l’opinió dels ciutadans espanyols, a través de les urnes. “El que va demanar Espanya és que no hi hagués un govern de PP i Vox”, ha afegit.

D’una forma pràcticament idèntica s’ha expressat aquest mateix dilluns la portaveu del PSOE, Pilar Alegría. Amb el mateix manual a la mà, ha respost les preguntes sobre l’amnistia demanant ser “absolutament respectuós amb els terminis”, en referència a haver d’esperar una setmana, un cop fracassi —més que probablement— la investidura d’Alberto Núñez Feijóo. “Posteriorment parlarem, i el que farem serà donar continuïtat a la política de retrobament”, ha volgut deixar clar la també ministra d’Educació, en consonància amb les paraules de Pedro Sánchez quan la setmana passada també va ser preguntat sobre l’amnistia.

Així, la portaveu del PSOE ha manifestat que cal “prendre decisions que afavoreixin el retrobament i la convivència”. Però ha insistit que ara mateix “toca el debat d’investidura de Feijóo i escoltar el seu projecte de govern, que no existeix”. Ha optat per la mateixa estratègia, la d’esquivar la pregunta i acabar disparant contra l’actual líder del PP, quan se li ha preguntat si existeixen ja converses amb Junts per Catalunya. “Cal ser respectuosos amb els temps”, ha assenyalat. De la mateixa manera, s’ha negat a contestar si els socialistes ja tenen un equip negociador configurat.