El moviment de forces policials que el Ministeri de l’Interior està dedicant a Catalunya per evitar la celebració del referèndum de l’1-O ha provocat un autèntic problema logístic. El govern espanyol hauria arribat a una solució, segons ha pogut saber El Nacional, que passa per la instal·lació d’un vaixell al port de Barcelona per actuar com a hotel. El vaixell podria arribar a la capital catalana de manera molt imminent, fins i tot avui mateix, segons algunes de les fonts consultades.

La voluntat seria, segons fonts governamentals, fer atracar al port una nau comercial, propietat d'una naviliera italiana, entre 15 i 20 dies i fer servir les seves instal·lacions com a residència per als agents en un nombre que es podria situar al voltant de 600.

La presència de més representants dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat a Catalunya ha estat evident les darreres setmanes. De fet, Europa Press va informar que el govern espanyol disposa d’una reserva de 4.000 agents que podrien reforçar en 24 hores el nombre d’efectius tant del Cos de Policia Nacional (CNP) com de la Guàrdia Civil al territori català en cas que fos necessària la seva participació per garantir el mandat del TC en contra de la celebració del referèndum.

Alhora, però, els efectius que ja s’hi han instal·lat han topat amb autèntics maldecaps, com és el cas dels membres del CNP ubicats en un hotel de Reus (Baix Camp) que es queixen que grups de joves no els deixen dormir amb les festes nocturnes que organitzen al carrer per protestar per la seva presència.

Proposta il·legal

Aquest problema es pot evitar fent atracar el vaixell al port de Barcelona, una infraestructura estratègica i de competència estatal, que té una gestió autònoma de la ciutat i un accés restringit al públic en general.

Amb tot, aquesta proposta ha topat d’entrada amb una qüestió legal, atès que la instal·lació d’un vaixell amb les funcions d’hotel al port contravé la llei. 

De fet, quan el consignatari va comunicar a les autoritats portuàries les activitats a què volia dedicar la nau, se li va denegar l'autorització per atracar, segons ha pogut saber El Nacional.

Posteriorment una gestió directa de Ports de l'Estat que depèn del ministeri de Foment, hauria deixat clar l'objectiu de la sol·licitud per a un vaixell d'Estat. En qualsevol cas, les autoritats portuàries barcelonines han condicionat l'acceptació del buc en aquestes condicions a una comunicació per escrit de l'Estat. El ministeri compta fer efectiva la comunicació de manera imminent.

Mira el vídeo del vaixell