"A Europa s’esperen resultats de la taula de diàleg. És important que això surti bé". Així ho ha afirmat l'eurodiputat dels comuns, Ernest Urtasun, en un esmorzar informatiu que ha tingut lloc aquest divendres al Col·legi de Periodistes, dos dies després de l'inici de la negociació entre els governs català i espanyol. Segons ha explicat Urtasun, des de la UE es veu "amb molta esperança" aquest inici del diàleg després d'anys en que "no s'entenia que el conflicte estigués enquistat". 

De fet, l'eurodiputat del grup dels Verds ha avançat que hi ha molta gent que li pregunta per aquest tema i que li diu que espera que hi hagi "solucions". Malgrat que encara no hi ha hagut molts pronunciaments europeus, Urtasun ha assegurat que és perquè tot just aquesta setmana s'ha posat en marxa i ha defensat que a partir d'ara "el suport a la taula serà recurrent" cada cop que hi hagi un pronunciament europeu sobre el cas català.

Tot i i això, ha volgut deixar clar que si la taula ha començat a caminar és per la nova composició del govern espanyol, en coalició amb Podemos, i ha fet una crida a JxCat i ERC a donar-los suport al Congrés perquè no "torni la dreta al govern". En aquest sentit, ha retret a l'espai de Carles Puigdemont i de Quim Torra que no donessin suport a la investidura i que es despengessin aquest dijous de la votació del sostre de despesa, el primer pas pels pressupostos.

El suplicatori, en l'aire

Per altra banda, preguntat pel seu vot en el suplicatori dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, Urtasun ha evitat mullar-se en què pot passar i en quin pot ser el sentit del vot del seu grup, però ha avançat que rebutja "qualsevol cosa que avanci cap a la judicialització". Tot i això, ha demanat no anticipar-se i respectar els "tempos" del Parlament Europeu. 

A més, també s'ha pronunciat sobre el fet que els de Puigdemont no entressin al grup dels Verds europeus, davant les reticències expressades per part del grup, i ha assegurat que hi havia dubtes sobre el seu encaix pel que havia representat "convergència i el PDeCAT". Finalment, ha qualificat d'"extremadament greu" el cas del membre de la JEC que estava a sou de Ciutadans i ha avisat que estudiaran si val la pena promoure alguna iniciativa europea sobre el tema.