La primera reunió de la taula de diàleg ha acabat amb un comunicat conjunt. Després de reunir-se durant tres hores a La Moncloa, els dos governs han arribat a alguns acords: la taula es reunirà mensualment, alternant Madrid i Barcelona, i els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra i els vicepresidents hi participaran quan hagin de ratificar acords. Tant la Generalitat com La Moncloa han valorat positivament la primera trobada entre els equips negociadors. 

El comunicat constata quatre acords. El primer, que la mesa es reunirà mensualment. El segon, que les reunions “se celebraran alternativament a Madrid i Barcelona, a les seus oficials dels governs que s’acordin”. El tercer, que “els presidents i vicepresidents s’incorporaran a la taula quan sigui necessari ratificar acords polítics, excepte que alguna de les parts decideixi una altra composició”. Finalment, consensuen que qualsevol acord “que s’adopti en el si de la taula es formularà en el marc de la seguretat jurídica”. Cada sis mesos, la taula es reunirà també amb els presidents Torra i Sánchez al capdavant.

Aquesta primera reunió ha servit per establir les bases de l'diàleg, abordant alguns aspectes metodològics, i per constatar la naturalesa política del conflicte i que aquest requereix d'una solució política", asseguren els dos governs en el comunicat conjunt. I afegeixen: "En aquest sentit, les dues delegacions coincideixen que la taula de governs és un instrument per vehicular una solució i, per això, s'han emplaçat a continuar treballant per impulsar el diàleg, la negociació i l'acord".

 

 

La reunió ha durat al voltant de tres hores, entre les cinc i les vuit de la tarda, i tot seguit els dos governs han redactat un comunicat conjunt. 

Per part del govern espanyol els representants han estat Pedro Sánchez, la vicepresidenta Carmen Calvo, la portaveu María Jesús Montero i els ministres Salvador IllaCarolina DariasJosé Luis Ábalos i Manuel Castells. El vicepresident segon Pablo Iglesias s’ha absentat per una amigdalitis. En representació de la Generalitat hi han anat Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès, els consellers Jordi Puigneró i Alfred Bosch, els diputats Elsa ArtadiMarta Vilalta i Josep Maria Jové, i l’excap de gabinet dels presidents Puigdemont i Torra, Josep Rius