El lehendakari basc, Íñigo Urkullu, ha confirmat aquest dijous a la tarda que les pròximes eleccions autonòmiques al País Basc se celebraran el 21 d'abril, tal com ja s'havia avançat aquest matí. La campanya caurà en plena Setmana de Pasqua. Aquestes eleccions obriran un nou cicle al País Basc donat que Urkullu no es presenta a la reelecció. La compareixença per anunciar la data de les eleccions serà possiblement la seva darrera intervenció pública com a lehendakari. El 21 d'abril era la data que la major part dels partits bascos contemplaven com a possible per als comicis.

Segons una macroenquesta del mitjà públic basc EITB, el PNB —ara sense el lehendakari Íñigo Urkullu per primera vegada des de 2012 i amb el debutant Imanol Pradales com a candidat— tornaria a guanyar els comicis, però ho faria amb una victòria molt ajustada, amb EH Bildu a només dos escons, després d'un gran creixement dels abertzales, que enguany estrenen també nou candidat: Pello Otxandiano. En tot cas, cap dels dos obtindria la majoria absoluta de 38 escons, per la qual cosa haurien de pactar amb altres formacions per a una eventual investidura i/o formar govern.

El PNB obtindria novament la victòria amb 28 escons i un suport del 35,8% de l'electorat, el que, això sí, suposaria una caiguda pel que fa als 31 seients que va obtenir Urkullu les darreres eleccions de 2020, amb els quals va ser investit lehendakari, gràcies també al suport dels 10 diputats del PSE-EE/PSOE. Ben a prop quedaria EH Bildu, als quals l'enquesta d'EITB atribueix un creixement de 5 escons, fins als 26, amb un 32,1% del suport electoral. La candidatura d'Otxandiano aconseguiria la millor marca històrica del partit que lidera Arnaldo Otegi, superant els 21 seients de Laura Mintegi en 2012 i de Maddalen Iriarte el 2020.