El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha designat Pello Otxandiano com a candidat a lehendakari de l'esquerra abertzale a les pròximes eleccions del País Basc que es preveuen al març. Otxandiano substituirà Maddalen Iriarte com a cap de llista i s'haurà d'enfrontar al nou líder del PNB, Imanol Pradales, per a la cursa de lehendakari. Pello Otxandiano Kanpo, de 40 anys i nascut a Otxandio, agafa el lideratge de Bildu al Parlament Basc en un moment a l'alça de l'esquerra abertzale. De fet, els dos partits van quedar en empat tècnic a les passades eleccions municipals del 28 de maig i també a les del Congrés dels Diputats.

Perfil jove i de caràcter ideològic

Otegi aposta per un perfil jove (40 anys) i que connecti amb les noves generacions. Una fórmula que també ha utilitzat el PNB amb Imanol Pradales (48 anys) i que obre la porta a una nova fornada de polítics bascs i a un clar canvi de cicle. Otxandiano és doctor en Enginyeria de Telecomunicacions i se'l presenta com a l'ideòleg d'EH Bildu per la seva rellevància des de la direcció de Programes. De fet, se'l situa com un dels artífexs del canvi de posició de Bildu cap a unes postures més pragmàtiques, apostant per entrar a les institucions i pactant amb el PSOE al Congrés dels Diputats. 

Una curiositat d'Otxandiano és que és descendent de Juan de Ajuriaguerra, històric dirigent del PNB en els anys d'exili. Otegi ha escollit el seu delfí, amb un currículum immaculat i sense un passat vinculat a Batasuna ni a ETA. "Solvència, capacitat i compromís", tres qualitats que Otegi ha expressat del nou candidat de Bildu. A més, també defineix Otxandiano com un dirigent que té "passió per canviar les coses i ànima per recuperar aquest país de l'escenari que necessita i vol". Fa uns mesos, el mateix Otegi va presumir de la seva mà dreta. "És enginyer de telecomunicacions, i ho dic perquè això imposa molt", ha subratllat. 

Família polititzada

Otxandiano està lligat al món de les cooperatives de Mondragon i el seu germà Aritz és el responsable de sostenibilitat del Grup Fagor. El nou candidat de Bildu ha dirigit les negociacions de la llei basca d'educació, així com de la transició energètica i ecològica. Otxandiano, fins ara, no s'ha mogut en l'administració pública i el seu paper s'ha mostrat sempre en l'àmbit ideològic. 

Natural d'Otxandio, el bombardeig de la seva localitat el 22 de juliol de 1936 de la mà de la Legió Còndor en el qual va resultar mort el seu besavi i dos germans de la seva àvia materna va marcar molt la seva família. Abertzales i molt vinculats a l'impuls del basc. D'aquesta manera, va créixer en un entorn familiar i social molt compromès políticament amb el procés de construcció d'Euskal Herria, la qual cosa va marcar el seu pensament polític des de molt jove. L'any 2011, amb el naixement de Bildu, va ser elegit regidor al seu poble natal al mateix temps que finalitzava els seus estudis d'Enginyeria de Telecomunicacions. D'aquesta manera, l'any 2012 va presentar la tesi doctoral després de quatre anys de recerca al Mondragon Unibertsitatea i un en Chalmers University of Technology a la ciutat sueca de Göteborg. A més, és aficionat a la música, toca el piano de forma autodidàctica i té com a passió vincular la seva formació tecnològica amb la vocació política. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!