L'Assemblea Nacional d'EAJ-PNB, reunida aquest dissabte a Landako Gunea (Durango), ha aprovat les llistes amb què la formació concorrerà a les pròximes Eleccions Basques. Imanol Pradales, únic aspirant proposat per les bases d'EAJ-PNB, ha estat elegit per unanimitat candidat a Lehendakari. La mateixa unanimitat que ha rebut la candidatura de Bakartxo Tejeria a la Presidència del Parlament Basc. Pel que fa a la configuració de les llistes per cada Territori Històric, Joseba Díez Antxustegi encapçalarà les paperetes per Àlaba, seguit per Nerea Melgosa i Ander Añibarro. Imanol Pradales ocuparà el primer lloc a les paperetes per Biscaia, Maitane Ipiñazar anirà en segona posició i Jon Aiartza serà el tercer a la llista. A Gipuzkoa, la candidatura l'encapçalarà Bakartxo Tejeria, sent segon Markel Olano i tercera María Eugenia Arrizabalaga.

De les 90 persones que EAJ-PNB presentarà a les seves llistes a les Eleccions Basques de 2024, 49 són dones i 41 homes. La decisió de l'Assemblea Nacional posa fi a un llarg procés participatiu de llistes obertes, que va començar el 25 del mes de novembre passat amb la proposta inicial de l'Euzkadi Buru Batzar i en què han pogut prendre part tots i totes les afiliades d'EAJ- PNB, que han pogut proposar tant com triar les candidates i candidats.

Qui és Imanol Pradales?

Imanol Pradales Gil (Santurtzi, 1975), proposat per la direcció del PNB per a rellevar a Iñigo Urkullu, pertany a una nova generació del partit que, amb 47 anys, conjumina en el seu perfil el relleu generacional i experiència en gestió pública que l'Euskadi Buru Batzar (EBB), la direcció del partit que comanda Andoni Ortúzar, vol per a liderar la proposta per a Euskadi a la dècada vinent. Amb aquesta decisió, l'EBB obre la porta a una renovació del partit, accelerada pels darrers entrebancs electorals a les municipals i el 23-J i unes enquestes que auguren un auge d'EH Bildu i el perill de perdre el govern basc després de tres legislatures consecutives amb Urkullu com a lehendakari.

Pradales ha estat el principal responsable de les polítiques de promoció econòmica i infraestructures de la Diputació Foral de Biscaia en els darrers 12 anys, amb José Luis Bilbao, Unai Rementeria i Elixabete Etxanobe com a successius diputats generals. Doctor en Ciències Polítiques i Sociologia i professor de la Universitat de Deusto en excedència, va exercir el càrrec de diputat foral de Promoció Econòmica entre els anys 2011 i 2015, amb José Luis Bilbao, el seu mentor polític, al capdavant de la Diputació Foral. Ja amb Unai Rementeria com a diputat general, en 2015 va passar a ocupar-se de l'àrea d'Infraestructures i Desenvolupament Territorial, de la qual segueix al capdavant en l'actualitat. Prèviament, Pradales va dirigir durant quatre anys des de 2007 'Bizkaia:Talent', una associació dedicada a l'atracció, retenció i vinculació de talent a Biscaia impulsada per la Diputació Foral juntament amb destacades empreses i universitats d'Euskadi.