El lehendakari en funcions, Iñigo Urkullu, ha autoritzat que es pugui accedir a la documentació sobre la seva aportació mediadora en el procés sobiranista català que inclouen, entre d'altres documents cartes, correus electrònics i anotacions.

El Govern Basc ha donat a conèixer aquest diumenge que Urkullu va remetre aquesta setmana cartes a l'Arxiu Històric d'Euskadi, la Fundació Sabino Arana i el Monestir de Poblet, on estan dipositats aquests documents, per permetre que es puguin consultar.

En aquesta carta, el lehendakari en funcions recorda que el 27 de febrer de 2019, la vigília de la seva compareixença com a testimoni davant del Tribunal Suprem, va enviar una còpia de tota aquesta documentació relativa a la seva "participació en l'anomenat procés de Catalunya", una documentació que va completar més endavant, el 21 de gener d'aquest any.

Sol·licituds de consulta

Explica que especialment en les últimes setmanes està rebent "sol·licituds de consulta" d'aquesta documentació, que consta d'uns 300 apunts, per això ha estimat "convenient" permetre la seva consulta des del passat dia 23 de juliol.

Puigdemont Urkullu Jordi Bedmar

Puigdemont i Urkullu en un acte al País Basc / Jordi Bedmar

Aclareix que els documents que es podran consultar "amb llibertat" són els que es refereixen a les seves "pròpies aportacions" i no els que contenen informació sobre les reunions i els contactes que va mantenir amb altres persones, ja que per a la consulta requerirà "l'autorització expressa" d'elles.

En aquests documents es detallen, entre altres, contactes amb els llavors president de Govern espanyol, Mariano Rajoy, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i amb altres personalitats, com el conseller Santi Vila, empresaris i representants de l'Església.

 

Imatge principal: Íñigo Urkullu a la seu del govern basc a Vitòria / Efe