La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha decidit suspendre les classes d'aquest dijous i aquest divendres atesa la "situació excepcional" que viu Catalunya aquests dies i coincidint amb la vaga convocada pels estudiants universitaris en defensa de l'1-O. En un comunicat, el rector, Jaume Casals, també argumenta aquesta decisió per la "necessitat de donar una resposta en defensa de les institucions catalanes, els drets fonamentals i la democràcia" i per reiterar el "convenciment que els problemes polítics han de tenir una resposta política que exigeix diàleg i no repressió". 

El rector de la Universitat Pompeu Fabra, Jaume Casals, ha anunciat la suspensió de les classes, i  també expressa la seva "profunda preocupació per la vulneració de drets fonamentals i de les llibertats democràtiques que s'estan produint aquests dies". En total, la UPF té 10.161 estudiants cursant estudis de grau i 1.168 més de màsters.

Per la seva banda, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha celebrat aquest dimecres el Consell de Govern, que ha aprovat que segueixi l'activitat docent aquest dijous i aquest divendres però ha demanat al professorat que no imparteixi continguts avaluables per "l'excepcionalitat del moment i fer compatible el manteniment de l'activitat docent amb el dret a vaga". La UAB té actualment 34.080 estudiants entre alumnes de graus, màsters i estudiants de doctorat.

Sobre la situació que viu Catalunya aquests dies, la UAB ha criticat el govern espanyol per la intervenció dels comptes públics i ha expressat el seu "ferm i enèrgic rebuig a aquesta acció que vulnera el principi d'autonomia universitària i que posa en risc la seva activitat acadèmica i de recerca". En aquest sentit, la universitat comunicarà les conseqüències d'aquesta mesura als organismes internacionals. D'altra banda, la UAB s'ha adherit avui al Pacte Nacional del Referèndum després que aquesta qüestió quedés fora de l'ordre del dia del Consell de Govern anterior a les vacances d'estiu.

La UPC i la UB continuen amb les classes

Tot i la convocatòria de vaga, la Universitat de Politècnica de Catalunya (UPC) -–que compta amb 34.271 estudiants de graus, màsters, doctorats i formació permanent– manté les classes lectives per aquest dijous i divendres; igual que la Universitat de Barcelona (UB), tot i que fonts d'aquesta universitat no descarten que en funció del desenvolupament de la protesta s'acabin suspenent les classes. En qualsevol cas, han demanat al professorat que els continguts avaluables com exàmens i entregues de treball s'ajornin i es canviïn les dates. En el cas de la UB, hi ha uns 60.000 alumnes matriculats, la majoria dels quals –43.600– són de grau.