Units per Avançar, la formació hereva de l'extinta Unió que comparteix grup amb el PSC al Parlament, ha cridat a aprofitar la taula de diàleg per desencallar el conflicte català i a obrir una nova etapa centrada en la "política d'allò concret" que asseguri una sortida equitativa de la crisi de la covid.

El partit que lidera l'exconseller Ramon Espadaler fa aquestes reflexions en un manifest publicat amb motiu de la celebració de la Diada de Catalunya el pròxim 11 de setembre. En l'escrit, Units sosté que l'horitzó actual per a les relacions entre Catalunya i Espanya és diferent al dels últims anys gràcies a la concessió dels indults parcials als presos del procés, la reactivació de la taula de diàleg i la formació d'un nou Govern de la Generalitat.

Taula de diàleg catalana


No obstant això, el partit d'Espadaler avisa que no es podrà entrar de ple en una nova etapa fins que el president català, Pere Aragonès, s'avingui a impulsar una taula de diàleg dins de Catalunya, a fi de refer consensos trencats durant els anys del procés. "És l'hora de tornar a la política entesa com el diàleg i el pacte entre diferents", subratlla.

Units defensa que la qüestió nacional ha de perdre protagonisme en favor de "la política de les coses, la política d'allò concret", que en la seva opinió és fonamental per sortir de la crisi derivada de la pandèmia de la covid-19. Així, apunten que la recuperació de la salut, el foment de la cohesió social i la reactivació de l'economia, amb una especial atenció als sectors productius, han d'ocupar el primer pla del debat polític. "Tornar a la política, tornar a les institucions i ocupar-nos de les polítiques sectorials amb l'horitzó del bé comú constitueixen els principals reptes del curs polític que acabem d'obrir", resolen. 

Recuperació econòmica

Pel que fa a la recuperació econòmica després de la crisi provocada per la covid-19, Units creu que és "un repte col·lectiu" i que ha de perseguir la cohesió social per combatre temes com les xifres de pobresa, la taxa d'atur, el fracàs escolar, les expressions sovintejades de violència contra les dones o el greu problema de l’accés a l’habitatge.

El partit liderat per Espadaler també ve una necessitat la "revitalització" de l'economia productiva i que cal fer costat als sectors econòmics més perjudicats per la crisi, com l'oci nocturn o la restauració. "Retornar a la política, retornar a les institucions i ocupar-nos de les polítiques sectorials amb l’horitzó del bé comú, constitueixen els principals reptes del curs polític que acabem d’encetar", conclouen.

 

Imatge principal: El líder d'Units per Avançar, Ramon Espadaler  / ACN.