La Diada 2021 està previst que sigui bastant més semblant a les diades prepandèmia, que no pas a la que es va celebrar l'any passat, i que va estar fortament marcada per la pandèmia de la covid-19. En aquest sentit, la ja tradicional manifestació que organitza des de fa anys l'Assemblea Nacional Catalana tornarà a ser en moviment.

Recorregut de la manifestació

La mobilització d’aquest 11 de Setembre serà centralitzada, a la ciutat de Barcelona. Es tractarà d’una marxa en moviment que anirà de la plaça Urquinaona fins a l'Estació de França. Més concretament, la marxa baixarà per la Via Laietana, girarà pel passeig d’Isabel II i seguirà per l’avinguda Marquès de l’Argentera fins al parc de la Ciutadella (passeig dels Til·lers), per acabar davant de l'Estació de França. És en aquest darrer punt on es durà a terme l’acte polític.

mapa anc

Precisament l'entitat va decidir canviar l'escenari del passeig dels Til·lers a l'Estació de França per la "responsabilitat de poder garantir la seguretat de tots els participants davant l'increment de l'assistència prevista". "A més, l'amplada de les portes d'accés dificultarien una entrada ordenada. Tanmateix, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona es comprometen a mantenir obert el parc de la Ciutadella per a tothom qui vulgui un cop hagi acabat la manifestació", va afegir l'organització.

Horari de la marxa i de l'acte

L'hora programada per iniciar la mobilització és a les 17:15h, moment en el qual es començarà a baixar des d'Urquinaona per Via Laietana. Es preveu que s'arribi davant del Parc de la Ciutadella a les 18:30h, on a continuació es farà l'acte polític, just davant de l'Estació de França. 

Aquest punt serà l’epicentre de la Diada d’enguany i és on hi tindran lloc els discursos polítics per part de representants de l'ANC, Òmnium i l’Associació de Municipis per la Independència. L'acte, segons s'ha calculat, finalitzarà a les 19:30h

Mesures covid

Segons ha aclarit la mateixa entitat, el canvi d'escenari ha vingut motivat per tal que s'evitin les aglomeracions i els assistents estiguin més repartits d'acord amb les recomanacions sanitàries arran de la pandèmia de la covid-19.

manifestacio anc assemblea 52% govern - montse giralt

Manifestants independentistes amb mascareta / Foto: Montse Giralt

A més, l'ANC té previst evitar concentracions de moltes persones tant al principi de la manifestació -distribuint-la pel carrer Pau Claris- com durant la marxa. Els voluntaris vetllaran perquè es mantinguin les distàncies.

Samarreta

La samarreta d'enguany és de color vermell i llueix una estelada i el següent eslògan: "Lluitem i guanyem la independència". Des del passat 23 d'agost ja la pots comprar a ElNacional.cat. Es podran adquirir fins al proper 10 de setembre a la redacció d'aquest diari de les 9h a les 13.30h de dilluns a divendres.

elisenda paluzie samarreta anc - anc

La presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, amb la samarreta de la Diada 2021 / Foto: ACN

Cancel·lació dels concerts Festa per la Llibertat

El que no ha canviat respecte l'any passat és la cancel·lació dels concerts en el marc de la Festa per la Llibertat que organitza Òmnium Cultural. Segons ha informat l'entitat a través d'un comunicat, s'han tornat a cancel·lar "a causa de les restriccions i les recomanacions sanitàries derivades de la covid-19".

Festa Llibertat Òmnium ACN

Imatge dels concerts de la Festa per la Llibertat d'Òmnium / Foto: ACN

Abans, però, Òmnium farà un acte polític al Passeig Lluís Companys de Barcelona, que se celebrarà al migdia i que comptarà -després de quatre anys- amb la presència del president de l’entitat, Jordi Cuixart, així com de diverses personalitats internacionals reconegudes arreu del món per la seva lluita pels drets humans, civils i polítics.

 

Imatge principal: manifestació de l'Assemblea de la Diada 2018 / Foto: Sergi Alcàzar