El discurs de cap d'any que el president de la Generalitat, Quim Torra, va pronunciar aquest diumenge a la nit ha aixecat polseguera entre les formacions unionistes que l'han titllat de "perill", "amenaça" i "desafiament". En el seu primer missatge institucional de Cap d'Any, Torra va fer una crida contundent a la ciutadania per continuar el camí recorregut pel procés independentista.

Els líders unionistes no han tardat en reaccionar a les paraules del president; la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha opinat que el discurs de Cap d'Any ha suposat una ratificació del "desafiament separatista". La líder de Cs ha valorat en una piulada que el cap de l'executiu ha insistit en seguir "amb el cop", ignorant, d'aquesta manera, "a la majoria dels catalans".

A més, segons Arrimadas, Torra ha demanat "als seus" que es rebel·lin. Davant d'aquest discurs, la dirigent de la formació taronja ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que "reaccioni" perquè sinó, hi haurà "un perill públic al capdavant de la Generalitat".

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha considerat que el president de la Generalitat no s'ha adreçat "al conjunt de catalans i catalanes" durant el missatge.

El líder socialista ha lamentat en una piulada que el cap de l'executiu hagi pronunciat "un discurs ancorat en l'any 2017 i no pensat per a l'any 2019". A més, Iceta ha lamentat que les paraules del president "no són útils" per avançar "cap a una solució acordada" del conflicte català amb l'Estat espanyol.

El president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, creu que Torra ha actuat "com si fos el líder de la secta del sol". 

Fernández ha dit en un missatge a Twitter que el president del Govern pretén un "impossible" reivindicant el dret a l'autodeterminació de Catalunya, ja que, a parer seu, "cap regió de la Unió Europea" posseeix aquest dret. A més, ha criticat que el cap de l'executiu hagi cridat amb les seves paraules als seus "fidels" a "rebel·lar-se i sacrificar-se" quan la realitat s'imposi. "Un perill", ha conclòs.

Pel que fa a Pablo Casado, subratlla que el missatge del president suposa "una nova amenaça" per a l'Estat. Segons Casado, Torra ha cridat a la revolta i ha arengat la violència per consumar la independència de Catalunya.

En una piulada, el líder popular ha considerat que l'independentisme "està descontrolat" i ha demanat que les paraules de Torra no quedin "impunes". A continuació, Casado s'ha preguntat "a què espera" el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "per posar ordre i preservar la unitat d'Espanya", tot demanat l'aplicació de l'article 155 a Catalunya i la suspensió de l'autonomia catalana.

El candidat a l'alcaldia de Barcelona Manuel Valls ha assegurat que el discurs de Torra anima a la ruptura i a l'enfrontament. "Un discurs inquietant de Quim Torra que no té res a veure amb la convivència", ha escrit Valls a Twitter.