“És un frau”. Amb aquesta contundència s’ha referit Inés Arrimadas a la substitució temporal dels diputats suspesos, una figura creada pel jutge Pablo Llarena  i avalada pels lletrats del Parlament. En aquest sentit, per no alterar les majories de la cambra, ha assenyalat el camí: la renúncia als seus escons. Ha avançat que, si acaba tirant endavant, estudiaran presentar un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional.

Segons la cap de l’oposició, seria una “delegació fraudulenta”, perquè “no hi hauria diferencia pràctica entre estar en ple ús de les funcions o estar suspès”. Ha insistit que “no pot ser que no hi hagi cap conseqüència pràctica”. Ha denunciat que l'informe dels serveis jurídics està signat pel lletrat major, Joan Ridao, exsecretari general d'ERC.

En aquest sentit, Arrimadas ha apuntat per dirigir el focus cap al president espanyol Pedro Sánchez, a qui li ha preguntat: “La gran pregunta és què farà si s’incompleix una resolució judicial? Continuarà deixant abandonats milions de catalans?”. És per això que l’ha instat a presentar un recurs d’inconstitucionalitat davant el TC.

Alejandro fernández PP   Nicolas Tomás

PP: "Frau al reglament"

El PP també discrepa dels lletrats del Parlament. Així ho ha expressat el seu diputat Alejandro Fernández, que ha defensat que, en el cas dels diputats suspesos pel jutge Pablo Llarena, “la solució passa per la renúncia”. En aquest sentit, ha criticat que no es pot plantejar una reforma del reglament per a “resoldre situacions personals de diputats”. Ha recordat que la LOREG (llei electoral) tampoc no contempla la figura del diputat substitut, i ha posat l’exemple del dirigent de Cs Jordi Cañas, que, malgrat ser absolt finalment, va renunciar a l’escó.

Per altra banda, segons Fernández, el fet que la Mesa habilités aquesta figura abans d'una eventual reforma del reglament, com apunten els lletrats, suposaria “un frau al reglament del Parlament i al que dius la interlocutòria”.

Sobre el moviment Crida Nacional impulsat per Carles Puigdemont, Fernández ha volgut subratllar que el govern de Pedro Sánchez hauria de “reflexionar”. “Podria entendre un canvi d’estratègia del constitucionalisme si hi hagués símptomes de canvi, però només n’hi ha de reincidir en la unilateralitat”, ha assegurat.