Com un déjà vu, els partits unionistes han tornat a abandonar l’hemicicle. Ja ho van fer aquest dimecres, abans de l’aprovació de la llei del Referèndum. I ho han tornat a fer aquest dijous, abans que la majoria independentista donés llum verda a la llei de Transitorietat. Ciutadans, el PSC i el PP han titllat de “pamflet” la norma que ha de permetre passar d’una legalitat a una altra, i el Parlament de “circ”.

Concretament, la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, ha qualificat la llei de “pamflet” i “atropellament contra el sentit comú i les normes bàsiques de la democràcia”. La líder de Ciutadans a Catalunya ha afirmat que no entrarà en vigor ni tindrà efectes jurídics, perquè és un engany. “Hi ha independentistes que no es creuen ni una paraula d’aquesta llei, probablement també molts diputats de Junts pel Sí que no es creuen aquest engany”, ha dit.

En aquest sentit, Arrimadas ha acusat el PDeCAT d’haver-se sotmès “a les regles de la CUP”, assumint premisses com que “la lluita està al carrer” o la desobediència. “Això vostès no s’ho creuen”, ha dit Arrimadas, que ha denunciat que “estan a punt de carregar-se la legitimitat d’aquest parlament”. La cap de l’oposició ha alertat que Junts pel Sí i la CUP estan “posant en perill 40 anys de prosperitat”.

IMG 9777

El president del grup socialista, Miquel Iceta, ha descrit les votacions de la llei del Referèndum i la de Transitorietat com un “nyap jurídic descomunal”. “No sé si està inspirat en Kosovo o Montenegro”, ha denunciat el líder del PSC, tot assegurant que totes dues lleis passaran a la “paperera de les lleis suspeses” pel Tribunal Constitucional.

Iceta ha centrat gran part de la seva intervenció en una crítica a la Mesa per no haver permès un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. “No han volgut dictamen perquè els ensenyarien la tarja vermella”, ha remarcat. Finalment, també ha acusat al Govern d’anar pel camí “rapidet” saltant-se la Constitució i l’Estatut, per tal de “passar a la història encara que sigui com una nota al peu de pàgina”.

Per la seva banda, el president del PP català, Xavier García Albiol, ha assegurat que el Govern i el procés s’han convertit en “la principal amenaça de la Unió Europea”. Segons Albiol, el debat de la llei de Transitorietat i també la del Referèndum han convertit el Parlament en un “circ” i l’han portat a una “radicalitat que fa vergonya”.

El popular ha advertit que Catalunya s’està convertint en un “populisme bolivarià” i una democràcia “subdesenvolupada”, però ha assegurat que el govern espanyol i les institucions estaran a l'altura. En aquest sentit, ha volgut recordar que aquest vespre el TC ha suspès la llei del Referèndum, i ha assegurat que mentre Mariano Rajoy governi Espanya l’1-O no se celebrarà. “No té el suport social, ni internacional, ni legal”, ha defensat.

FullSizeRender (1)

Les 48 hores negres de Coscubiela

El grup de Catalunya Sí Que es Pot no ha abandonat el ple, sinó que s’hi ha quedat i ha votat en contra de la llei de Transitorietat, que ha considerat que és “paper mullat”. El seu portaveu parlamentari, Joan Coscubiela, ha justificat que la seva “bel·ligerància” durant aquests dos dies de ple és per com s’ha dut a terme tot. “Estan afeblint els objectius que volen aconseguir”, ha alertat. Ha definit aquests dos dies com “les 48 hores negres”.

“S’han pulit en 48 hores el capital polític del sobiranisme”, ha criticat Coscubiela. També ha replicat a les crítiques pels apluadiments que ha rebut del PP i Ciutadans. “Com han pogut entregar la bandera de la democràcia al PP?”, ha preguntat dirigint-se a la majoria independentista. “Quina necessitat tenien de forçar la màquina per una llei que és paper mullat, que és inaplicable?”, ha tornat a interrogar-se. I ha afegit: “La batalla només es pot guanyar des del respecte més escrupulós a la democràcia”.