El canvi radical a les fiscalies de l'Estat no ha agradat gens a la Unió Progressista de Fiscals (UPF), que, en un comunicat, han carregat de valent contra els nous nomenaments per no haver-se produït "un canvi de model processal" com s'esperaven des que José Manuel Maza va ser nomenat nou fiscal general de l'Estat.

Primer de tot, però, han felicitat els seus companys nomenats, per després posar de manifest que "aquest és un dels comunicats que la UPF no hagués volgut publicar". El seu secretariat permanent ha volgut deixar clar a l'escrit que amb l'arribada del nou fiscal general esperaven "el fiançament de l'autonomia del ministeri fiscal respecte del Poder Executiu".

Però, a parer seu, no ha estat així. Resulta ser que la majoria de places no renovades les ocupaven fiscals que pertanyen a la UPF i això, segons ells, "suposa un clar retrocés a la pretesa autonomia del ministeri fiscal perquè aquestes decisions només poden explicar-se des d'un interès eminentment polític i ideològic".

Patrimoni de la Fiscalia

La destitució de Javier Zaragoza per Jesús Alonso, a qui consideren "irreemplaçable", ha estat un dels relleus que més ha molestat la UPF pels seus "esforços, coneixements i contactes en matèria antiterrorista" que defineixen com a "patrimoni de la Fiscalia". Passa el mateix amb el fiscal superior del País Basc Juan Ramón Calparsoro per Carmen Adán.

La reflexió dels fiscals és que tot plegat "sembla un càstig dels anys de la dedicació al servei de l'estat de dret i la democràcia espanyola en una conjuntura tan complicada com ho ha estat la culminació del procés de pau" amb la fi de la violència al País Basc.

El cas de Múrcia és "especial". Mantenir la continuïtat de Manuel López Bernal, qui va començar la investigació contra el president d'aquesta comunitat, Pedro Antonio Sánchez, en el cas Auditori, hauria estat una manera d'"apuntalar la confiança en la Fiscalia". Però no ha estat així.

Entendre el missatge

Després de fer aquest repàs, la UPF posa en relleu que "la ciutadania i els mateixos fiscals hem entès el missatge". I el missatge era que "un dels peatges exigits pel ministre de Justícia al nou fiscal general era un canvi de la prefectura de la unitat de suport".

Això sí. Amb tot això volen deixar clar que la seva queixa no és un "demèrit" per als seus companys nomenats, sinó "una crida d'alerta per constatar que el model de la Fiscalia al que aspira la UPF és el de professionals integrats en una institució al servei dels ciutadans, sense deutes a pagar a la classe política i amb una total autonomia del Poder Executiu".

Precisament per tot això, subratllen, "tractarem que això sempre sigui així i denunciarem públicament qualsevol qüestionament a la professionalitat dels i les fiscals i atacs a la nostra independència per ingerències o intromissions externes".