Canvi radical a les fiscalies de l'Estat que poden incomodar el govern espanyol. Després de cinc anys de mandat, la Fiscalia General de l'Estat va portar a terme ahir un rentat de cara marcat pel canvi o confirmació de 35 càrrecs.

El fiscal general, José Manuel Maza, ha volgut impedir la continuïtat del fiscal en cap de Múrcia, Manuel López Bernal, que va iniciar la investigació contra el president d'aquesta comunitat, Pedro Antonio Sánchez, en el cas Auditori, una peça separada de la trama Púnica, que haurà d'anar a declarar com a investigat al Tribunal Superior de Justícia el 6 de març. Bernal fa deu anys que perseguia la corrupció d'aquesta comunitat, però ara serà substituït per José Luis Díaz Manzanera, tot i que el Consell Fiscal aconsellava mantenir-lo al càrrec.

Maza també va proposar després de deu hores de reunió que sigui José Francisco Sánchez qui ocupi ara el càrrec de fiscal de Múrcia. Manuel Moix, exfiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, ocuparà la Fiscalia Anticorrupció –el lloc estava vacant des de la jubilació d'Antonio Salinas el novembre de l'any passat– i Jesús Alonso al capdavant de l'Audiència Nacional, en substitució a Javier Zaragoza. L'anterior fiscal de l'Estat Consuelo Madrigal no volia substituir-lo, però ella mateixa ja va ser rellevada del seu càrrec per haver-se oposat a fer canvis a les fiscalies de l'Estat.

Entre altres noms, també seran rellevats els fiscals superiors del País Basc, Juan Ramón Calparsoro (substituït per Carmen Adán) i d'Andalusia, Jesús María García Calderón (per Ana Tárrago).

Imposar el criteri

El fiscal general de l'Estat va imposar el seu criteri al de les dues fiscals murcianes encarregades del cas perquè no s'investigués el president murcià malgrat que ambdues consideren que Sánchez va elaborar un pla per desviar fons públics a una de les empreses de la xarxa Púnica.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va considerar "anòmala" l'actitud de les dues fiscals rebels, mentre que va destacar l'"exemple de transparència" que, a parer seu, va suposar la compareixença de Maza.

Aquesta renovació a la Fiscalia de l'Estat suposa un canvi radical, sobretot a les fiscalies Anticorrupció i a l'Audiència Nacional.