"La Unió Europea es nega a mediar o actuar a Catalunya, mentre Espanya es prepara per imposar la llei". El diari escocès The National torna a destacar avui a la portada —tant en paper com digital— la qüestió catalana i l'absència d'una mediació europea, després que ahir el president del Consell Europeu, Donald Tusk, deixés anar que "la situació a Espanya és preocupant, però la posició de les institucions és clara, no hi ha espai per a mediació internacional".

La negativa europea a mediar entre governs es torna a produir justament quan el president Carles Puigdemont​ va advertir el president espanyol, Mariano Rajoy, que, si activava l'article 155 de la Constitució, tiraria endavant amb la votació de la independència al Parlament que no es va fer el 10 d'octubre. Així ho explica el rotatiu, que recorda que més de dos milions de catalans van aconseguir votar en el referèndum, mentre la policia espanyola provava d'impedir-ho.

Ara, el Govern del PP té tota la intenció d'activar l'"opció nuclear" i, precisament per això, Rajoy ja va convocar ahir un Consell de Ministres per donar el tret de sortida als tràmits que hauran de seguir per aplicar la norma suprema espanyola. En aquest sentit, el diari escocès posa de relleu que aquesta "opció" no s'ha utilitzat mai en les quatre dècades que fa que es va restaurar la democràcia a l'Estat espanyol, després de la mort de Franco, i explica que això suposarà que el Govern central es faci càrrec dels poders de Catalunya.

I ho faran. Ho faran perquè els populars compten amb majoria absoluta al Senat, que és on es portarà la proposta dels de Rajoy per aplicar el 155 i així iniciar la seva tramitació. I no només això. The National vol fer saber als seus lectors que, a banda que el PP té la majoria, també gaudeix del suport dels partits de l'oposició; així doncs, intervenir l'autonomia catalana —més encara del que ja ho han fet— serà fàcil.

Diàleg urgent

Mentrestant, el mateix diari també publica que partits polítics del Regne Unit "urgeixen a parlar sobre les accions de Mariano Rajoy a Catalunya, tot i que dins de la notícia especifiquen que es tracta d'un grup sorgit a Escòcia de la mà  de Jonathon Shafi, el confundador de Radical Independence Campaign ('Campanya per la Independència Radical'), que ha assegurat a The National que "facilitarem reunions" i que, a més, "treballarem estretament amb organitzacions a Catalunya".

 

Shafi ha demanat al líder del partit laborista, Jeremy Corbyn, que parli amb el PSOE per demanar-li que no doni suport al 155 i insta el govern escocès a "parlar en defensa de l'autonomia catalana".