El president, Carles Puigdemont, ha comunicat al govern espanyol que, si persisteix en “impedir el diàleg i continuar amb la repressió”, el Parlament procedirà a “votar la declaració formal de la independència que no va votar el dia 10 d’octubre”.

Amb aquest advertiment acaba la carta que Puigdemont ha enviat aquest matí a les 10h al cap de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, en resposta al requeriment en què se l’emplaçava a revocar abans d’aquest matí de dijous la declaració d’independència.

La puntualització que el Parlament procedirà a aprovar una declaració “que no va votar el dia 10” es pot interpretar com un reconeixement que aquell dia la Cambra catalana no va declarar la independència, tal com es preguntava en el primer requeriment de l'Estat, el termini del qual va acabar dilluns passat. Aquest reconeixement era la condició prèvia que fixava l'Estat per no activar l'article 155.

Malgrat tot, el govern espanyol ja ha fet saber que dissabte reunirà un consell de ministres extraordinari per activar l'article amb què l'Estat pretén recuperar competències de l'autogovern de Catalunya. L'executiu de Puigdemont s'ha reunit en una trobada informal a les 9 del matí perquè el president comuniqués als consellers el contingut de la missiva.

A la carta, el president explica que el Parlament va valorar el resultat del referèndum i que ell va “proposar deixar en suspens els efectes d’aquell mandat popular”. Recorda que ho va fer per propiciar el diàleg que reclamen nombroses autoritats europees.

Lamenta que ni es va atendre aquella crida ni la petició de revertir la repressió i que, de fet, s’ha incrementat amb les detencions del presidents d’Òmnium i l’ANC. Amb tot, recorda que la suspensió continua vigent.

“Que l’única resposta sigui la suspensió de l’autonomia indica que no s’és conscient del problema i que no es vol parlar”, rebla.

La setmana passada el president va assegurar davant del ple del Parlament que assumia els resultat de l'1 d'Octubre i deixava en suspens la declaració. Posteriorment, tots els diputats de JxSí van signar a l'auditori de la Cambra una declaració d'independència. En un primer moment, estava previst que aquest text fos llegit pel president davant la Cambra, i la CUP va fer evident el seu descontentament davant el canvi en la proclamació, la qual cosa va provocar un retard d'una hora en la celebració del ple.