“La situació a Espanya és preocupant però la posició de les institucions és clara, no hi ha espai per a mediació internacional”, ha assegurat el president del Consell Europeu, Donald Tusk. En roda de premsa durant la cimera europea que té lloc aquest dijous i divendres a Brussel·les, Tusk també ha assegurat que "tots tenim les nostres emocions i idees sobre el tema de Catalunya, però formalment no hi ha marge per a una intervenció de la UE". 

El mandatari europeu ha assegurat també que Catalunya no forma part de l'agenda oficial europea i que espera que els líders europeus no abordin l'assumpte perquè "les posicions són clares". "A nivell formal, no forma part de les converses", ha assegurat Tusk. A nivell informal, però, hi és ben present. Tot i que Rajoy no volia que el cas català fos tractat al Consell Europeu i l'havia deixat fora de l'ordre del dia de la reunió, no ha pogut evitar que diversos líders polítics europeus en parlessin

"Estic en contacte per moltes raons amb el president Mariano Rajoy", ha indicat el president del Consell, que ha afegit que "no es pot amagar que la situació és preocupant". "Però la nostra posició, la de les institucions i els estats membres és clara en el fet que no hi ha espai per a cap tipus de mediació o d'iniciativa o acció internacional", ha emfatitzat.

D'aquesta manera, Tusk s'alinea amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, que en la seva arribada a Brussel·les han defensat la Constitució i la unitat d'Espanya. També el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, que ha rebutjat la mediació i ha assegurat que "és un afer intern"​.