El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts una bateria de mesures per combatre les dificultats que travessa l'estat espanyol arran de les conseqüències derivades de la guerra entre Rússia i Ucraïna, uns anuncis que han permès reforçar el govern de coalició amb Unides Podem. Les referències a Catalunya, però, no han aparegut fins les acaballes del parlament de prop d'una hora i mitja, i ha estat una passada de puntetes: Sánchez s'ha limitat a reforçar l'aposta pel diàleg i el retrobament, just quan falten tres dies perquè es reuneixi amb el president Pere Aragonès per dibuixar aquesta represa de la negociació.

 

El president de l'Executiu espanyol, durant el debat de l'estat de la nació que ha començat aquest dimarts i que acabarà dijous, ha promès que treballarà amb "constància i diàleg" el retrobament entre catalans, amb l'objectiu de "reduir la bretxa emocional que separa aquells catalans que es volen separar d'Espanya de la resta de germans espanyols", ha pronunciat Sánchez, que ha assegurat que no hi ha una "tasca més noble" en política que treballar "per la convivència"

Sánchez ha intervingut aquest dimarts al migdia i a la tarda serà el torn dels grups de l'oposició, començant pel Partit Popular, i en el seu discurs ha anunciat mesures com la gratuïtat de Rodalies o impostos a elèctriques i entitats bancàries. En paral·lel al seu discurs, el Govern ha fet la seva roda de premsa habitual posterior al Consell Executiu, on la portaveu, Patrícia Plaja, ha valorat positivament que Sánchez hagi plantejat mesures "per ajudar la ciutadania" però ha demanat saber-ne la lletra petita. 

Sobre el diàleg, Plaja ha dit que les expectatives que tenen de la reunió de divendres "no són altes" perquè a hores d'ara les relacions de confiança estan molt "minvades", però ha assegurat que els dos presidents abordaran en la trobada la situació de les relacions entre ambdós governs, les garanties exigides pel govern català i també la carpeta de desjudicialització. També ha reconegut que el cas Pegasus no està recollit en cap dels punts de l'ordre del dia, però ha apuntat que serà un dels temes que s'abordaran "amb tota seguretat". A més, tot i aquesta reunió programada en tres dies, la portaveu del Govern ha volgut deixar clar que les relacions no estan normalitzades.

Reaccions dels partits independentistes

ERC, Junts i la CUP intervindran en resposta al president espanyol durant la tarda d'aquest dimarts i el matí de dimecres, segons el desenvolupament previst del debat. Abans d'aquestes intervencions en el Ple del Congrés, però, ja han fet unes primeres reaccions a la premsa, però no han abordat el diàleg. El líder d'ERC, Gabriel Rufián, ha celebrat la gratuïtat de l'abonament de Rodalies, però ha reclamat inversions en trens. Des de Junts la portaveu Miriam Nogueras ha considerat que les mesures són "pa per avui i gana per demà", mentre que Mireia Vehí (CUP) ha esperat veure la "lletra petita" dels nous impostos i ha reclamat un control de preus.