El Centre per a la Unesco de Catalunya, la Unescocat, ha reclamat al plenari del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides que "intervingui" perquè l'estat espanyol alliberi "immediatament" els presos polítics.

En la intervenció a la sessió plenària a Ginebra el seu director, Gerard Segú, ha denunciat el rebuig del Tribunal Suprem a l'informe del grup de treball de detencions arbitràries de l'ONU que demanava l'alliberament dels independentistes en presó preventiva i ha reclamat la seva intervenció. Així, ha demanat a l'òrgan que "actuï" per "garantir que Espanya respecta les decisions i opinions" d'aquest Consell. D'altra banda, Segú ha recriminat al Suprem "falta d'independència" en el cas de l'1-0.

El representant de la Unescocat ha apel·lat directament al relator especial de l'ONU sobre la independència dels magistrats i advocats, Diego García-Sayán, perquè reclami a Espanya "una millora del sistema judicial per complir amb els requisits d'imparcialitats i independència". La Unescocat ha fet aquesta petició arran de la presentació de l'informe anual sobre independència judicial de García-Sayán en què demana als magistrats d'arreu del món que expressin les seves opinions amb cautela a l'esfera pública, especialment a les xarxes socials.

Segú ha posat com a exemple de manca d'imparcialitat i independència dels magistrats d'aquesta alta instància judicial espanyola els missatges d'un membre del PP en què assegurava que el partit tenia el "control" de la sala segona del Suprem que jutja els líders independentistes o declaracions privades del jutge instructor Pablo Llarena. "A l'espera que el Suprem emeti una sentència històrica, estem preocupats per la consolidació de les sospites sobre la seva falta d'independència", ha conclòs Segú.

Intent de rèplica

El representant d'Espanya a la sessió plenària ha demanat el torn de paraula al final de la sessió sobre independència judicial per replicar al representant de la Unescocat. Tanmateix, han denegat la petició per falta de temps i l'han emplaçat a expressar-se en una altra sessió de la jornada.

Denúncies per escrit

Juntament amb Òmnium Cultural i la Xarxa Europea d'Igualtat Lingüística, la Unescocat també ha registrat dues declaracions escrites a les Nacions Unides que alerten del risc per a la llibertat d'assemblea i de premsa que, segons ells, ha suposat la reacció de les autoritats espanyoles a la celebració del referèndum de l'1-O.

El text avisa que la presó preventiva i el judici contra els líders de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, són "una intimidació" per a la societat civil perquè "envia un missatge amenaçador a tots els defensors dels drets humans que intentin organitzar manifestacions massives i pacífiques.

Pel que fa a la llibertat de premsa, la declaració acusa a "grups nacionalistes espanyols" d'"insultar, amenaçar i ferir" a periodistes. Mencionen així atacs a professionals de TV3, Catalunya Ràdio, Tele Madrid, El Salto i al fotoperiodista Jordi Borràs. A més, critiquen que "diversos partits espanyols unionistes" estiguin fent "una campanya d'assetjament legal" que, segons ells, ha comportat "censura i prohibicions" per cobrir alguns esdeveniments com manifestacions independentistes o per l'ús de les paraules "exili" i "presos polítics".