"Simplement recordar-te la nova carta d'amenaça de mort que he rebut. Aquesta vegada m'han donat de termini fins al dia 1. Petons. Espero veure't dies després. Rita". L'exalcadessa de València, Rita Barberá, morta dimecres després d'haver patit un infart a Madrid, va enviar aquest SMS des del seu iPhone només poques hores abans de morir.

Així ho ha explicat un alt càrrec d'Interior a El Mundo, que fa un repàs de les últimes 37 hores de vida de la senadora. En la seva última comanda del servei d'habitacions havia demanat una copa de whisky i una truita de patates. Va ser dilluns a la nit, després de declarar al Tribunal Suprem i d'haver confessat haver donat 1.000 euros al PP.

Segons una persona del seu entorn, que ha fet declaracions al mitjà esmentat, les acusacions a Barberá i les constants amenaces "li havien provocat una depressió i havien agreujat els seus problemes d'hipertensió".

Barberá ja havia rebut altres amenaces abans, més de 10 segons diuen, però només ho havia denunciat en dues ocasions. El gener del 2015 i el juliol del 2016, quan va rebre dos sobres amb bales d'un calibre de 9 mil·límetres Parabellum.

Transcripció literal del missatge

"Simplemente recordarte la nueva carta de amenaza de muerte que he recibido. Esta vez me dan de plazo hasta el día 1. Bss. Espero verte dias despues. Rita".

Les últimes hores

Després de declarar al Suprem dilluns, Barberá no va acudir a la sessió del Senat de dimarts, quan Mariano Rajoy i Santi Vidal van protagonitzar un dur cara a cara per la judicialització de la política.

Aquell mateix dia havia quedat per sopar amb l'exministre d'Exteriors José Manuel García-Margallo i amb el senador popular Pedro Agramunt, però tampoc va anar a la cita.

L'exalcaldessa de València va comunicar a la seva germana que es trobava malament i ella va viatjar amb el seu fill a Madrid per fer-li costat. Tot i que no s'imaginaven que la situació acabaria amb un tràgic desenllaç, van provar de convèncer-la –sense resultat– que tornés a València.

Reaccions

El ministre del Interior, Juan Ignacio Zoido, ha condemnat aquest diumenge les “amenaces” que va patir l'exalcaldessa de València, Rita Barberá. Ha criticat a “aquells que no volen entendre” que pel servei públic i polític de Barberá mereix el respecte de tots, ha dit.

Zoido ha afegit que “molts hauran de recapacitar sobre el que han dit d’ella els darrers mesos i anys”, i ha defensat el paper de Barberá com a servidora pública. Al mateix temps, ha criticat l’absència d’Unidos Podemos durant el minut del silenci.

El ministre ha sostingut que ell tenia “coneixement oficiós” de que l’exalcaldessa de València havia partit amenaces: “Lamento que s’amenaci a una persona pública i rebutjo aquest tipus de conductes”, ha conclòs.