“Creu que la via judicial és la via per acabar amb el procés català?”. Amb aquesta concisa pregunta d’ERC a Mariano Rajoy ha començat un dur cara a cara entre el president espanyol i el senador Santi Vidal.

Vidal ha interpel·lat el cap de l’Executiu al Senat –on ha acudit per primera vegada en l’últim any- durant la sessió de control d’aquest dijous per preguntar-li sobre la falta d’independència de la justícia espanyola. En concret, s’ha referit al Tribunal Suprem, que ahir va confirmar la seva suspensió com a jutge durant tres anys per haver participat a la redacció d’un esborrany de Constitució catalana.

La preocupació principal de la intervenció de Vidal és el fet que els tres poders de l'Estat estan "cada cop més separats de la democràcia". En aquest sentit, ha dirigit una última advertència a Rajoy: “No ho oblidi: la llibertat no es jutja”. Tot seguit, els senadors del grup d'ERC s’han posat drets i han mostrat cartells amb aquesta última frase.

Rajoy, amb una somrient Soraya Sáenz de Santamaría al costat, ha acusat Santi Vidal de portar a la Cambra Alta el seu “problema personal” i ha reiterat que el Suprem és un “poder independent”. “Si no complim la llei, el més lògic és que algú ens digui que l’hem de complir” ha dit en referència a la seva suspensió. El seu discurs ha estat tallat reiteradament pels aplaudiments dels senadors populars.