El secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, ha retret al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que no hagi tingut en compte els sindicats abans de proposar la creació d'una "aliança de país" per exigir a l'Estat inversions a la xarxa de Rodalies de Catalunya i el traspàs del servei a la Generalitat. En declaracions a Catalunya Ràdio, Ros ha expressat el malestar per l'anunci del president i li ha reclamat que convoqui els sindicats per valorar la proposta, i ha defensat que “ha de ser una qüestió integral”. 

Aragonès crida a "articular una aliança de país" després de l'avaria de l'R2

El traspàs de Rodalies és una demanda històrica de Catalunya, que any rere any veu com les infraestructures de la xarxa ferroviària es deterioren i com les avaries es multipliquen sense que ningú hi posi remei. L'avaria a l'R2 Sud de Rodalies produïda per un incendi a un quadre de llums a l'estació de Gavà el passat dilluns va ser l'enèsima incidència del servei aquest any i de nou, va reobrir el debat sobre la manca d'inversió de l'Estat. El Govern d'ERC va reclamar explicacions a Renfe i Adif i mesures extraordinàries per resoldre els inconvenients provocats als passatgers. Per la seva banda, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, va assegurar que havia estat un incident fortuït, va acusar el Govern de fer campanya amb la incidència i va rebutjar de pla la possibilitat d'un traspàs integral. Tanmateix, la notícia que la normalitat no es restablirà fins al setembre ha estat la gota que ha fet vessar el got. 

És en aquest context que el president ha proposat en un article publicat al diari Ara aquest diumenge "articular una aliança de país, de les institucions, del món municipal, dels agents socioeconòmics i de la societat civil organitzada" per reclamar de forma unitària el traspàs de Rodalies. En l'article, Aragonès assenyala que la deixadesa és responsabilitat de "tots els titulars del ministeri de Foment, sigui quin sigui el color del seu carnet de partit" i assumint que l'executiu espanyol no té intenció que aquesta situació canviï ha fet una crida a "defensar les inversions i el traspàs de Rodalies amb tota la decisió i amb una sola veu". 

UGT ja es va posicionar en contra d'un hipotètic traspàs

L'anunci d'Aragonès no ha estat rebut amb gaire entusiasme pel líder d'UGT a Catalunya, que ha definit el tema de la gestió de Rodalies com "una qüestió seriosa, sobre la qual no es pot actuar a cop d'avaria". Sindicats com UGT o CCOO s'han mostrat reticents al possible traspàs de Rodalies en altres ocasions pel fet que deixaria de ser una empresa de titularitat estatal i afectaria una part dels treballadors. En aquest sentit, val a destacar que el 2021, davant notícies d'un possible traspàs de Rodalies, aquest sindicat va traslladar a la ministra de Transports la "preocupació" per la possible fragmentació en dues empreses de Renfe i les possibles conseqüències que tindrien sobre les condicions dels treballadors. "Entendríem aquesta decisió com una greu agressió als treballadors", va advertir llavors UGT a la ministra.