La UGT ha agraït aquest divendres al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la "generositat i valentia" d'aprovar els indults en un acte d'homenatge a l'exconsellera de Treball Dolors Bassa. El secretari general del sindicat, Pepe Álvarez, ha titllat de "lloable" la decisió del govern espanyol i ha reclamat poder iniciar una "nova pàgina d'entesa i acord" entre els executius català i espanyol.

"La situació que s'estava vivint entre Catalunya i Espanya no es pot mantenir eternament. Necessitem elements que permetin introduir una nova senda de diàleg, entesa i acord i, per això, una condició necessària era la sortida dels polítics de la presó", ha assegurat el líder sindical.

"Nosaltres no ens vam amagar, des del principi volíem l'indult, volíem la Dolors al carrer. Sabíem que el camí cap a la llibertat, si no era per la via de l'indult, era un camí més complex que necessitava més temps, i la Dolors no té temps que perdre a la presó", ha agregat Álvarez.

Per la seva banda, Bassa ha atés els mitjans minuts abans que comencés l'acte en el seu honor a la seu històrica del sindicat de La Rambla, admetent que li ha "donat un tomb al cor" en tornar-hi, i ha explicat que és una de les organitzacions de les quals va rebre més cartes des de la presó.

Al costat del secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, Bassa ha recordat que qui va posar els indults sobre la taula primer va ser el sindicat en demanar el seu, una cosa que ha agraït, encara que ha insistit que els indults són una solució parcial.

Ros ha posat de relleu que el sindicat obrís el debat sobre els indults i formi part de les solucions polítiques, segons ell, i ha destacat que el més important és que hagi sortit de la presó la que va ser secretària de la UGT en Girona durant set anys.

Els presos, a Elna

Bassa no ha assistit, doncs, a l'acte unitari que aquest mateix matí Òmnium Cultural ha celebrat a Elna (Catalunya Nord) que ha reunit Carles Puigdemont, Oriol JunquerasCarme ForcadellAnna Gabriel, Jordi SànchezJosep Rull, Quim Forn, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Meritxell Borràs i Carles Mundó. Marta Rovira tampoc ha pogut assistir.

"No en tinguem cap dubte aquest acte de retrovament i tots els que vindran és una victòria. L'Estat espanyol no voldria veure'ns junts, perquè el que vol l'Estat espanyol és dividir-nos. Tinguem-ho clar en la nostra unitat en la diversitat hi ha la nostra victòria del futur", ha advertit el president de l'entitat cultural, Jordi Cuixart.

 

Imatge principal: l'exconsellera de Treball Dolors Bassa, a l'acte d'homenatge que la UGT li ha fet aquest divendres / Foto: UGT