L'escriptor Suso de Toro ha advertit la UE de què pot passar-li si dilluns el Parlament Europeu vota a favor del suplicatori contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.

"Si el Parlament Europeu acaba votant per lliurar tres eurodiputats a la "justícia" espanyola, que els demana 13 anys [de presó] per exercir els seus drets, llavors el Regne d'Espanya haurà aconseguit arrossegar i destruir completament la UE com a espai democràtic", ha afegit.

L'opinió de Suso de Toro coincideix en part amb la de l'activista francès José Bové, exeurodiputat, que ha advertit el Parlament Europeu que no es prengui a la lleugera la votació del suplicatori contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, perquè si després la Justícia belga els exculpa i denega la petició d'extradició d'Espanya, l'europarlament haurà quedat en ridícul.

En una entrevista al diari L'indépendant de Perpinyà, Bové explica que ha demanat als diputats europeus que no aixequin la immunitat dels tres polítics catalans. "He demanat als diputats que votin en contra de l'aixecament de la immunitat. Això és molt més important, perquè si s’elimina, pot ser que Bèlgica no accepti l’extradició [que demani Espanya], com va fer Alemanya, i el Parlament Europeu llavors hauria fet el ridícul, se sentiria estúpid", assenyala amb rotunditat. 

Bové assegura també que el debat a la comissió jurídica del Parlament Europeu, que va decidir portar el suplicatori al ple dilluns vinent, no és del tot premonitori del que pot passar a l'eurocambra. "Des que van ser escollits eurodiputats, i fins i tot abans, Alemanya i Bèlgica han declarat que les condicions per a l'extradició a Espanya no es complien pel que fa a la independència del poder judicial. A això s’hi afegeix la curiosa composició de la comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu que ja ha votat l’eliminació de les immunitats, amb molts delegats espanyols de dretes, centredreta, i dreta de la dreta... amb tot el ventall de crítics amb els independentistes catalans. I això va pesar en el vot favorable a l’aixecament de la immunitat", detalla.

 Mentrestant el grup de diputats del Parlament finlandès que formen part de l'intergrup Amistat amb Catalunya, ha reclamat tombar el suplicatori dels eurodiputats de Junts. 

El passat 23 de febrer, el comitè d'Afers Jurídics de l'Eurocambra va aprovar l'aixecament de la immunitat dels eurodiputats catalans. El següent pas consisteix a portar la votació al ple del Parlament Europeu, que està prevista per dilluns. El resultat s'ha anunciat que serà fet públic dimarts.