Els cinc eurodiputats d'Unidas Podemos votaran a última hora d'aquest dilluns en contra d'aixecar la immunitat del president a l'exili, Carles Puigdemont, una mesura que ha sol·licitat a la institució europea el Tribunal Suprem i ha avalat la comissió d'Assumptes Jurídics de l'Eurocambra.

"A Catalunya hi ha un conflicte polític que requereix política, no judicialització", ha escrit Miguel Urbán a les xarxes socials per avançar el sentit del vot d'Unidas Podemos, que votarà també en contra dels suplicatoris remesos pel Suprem per als dos exconsellers que ocupen escó per Junts, Toni Comín i Clara Ponsatí.

Bildu i el PNB, també en contra

La delegació d'Unidas Podemos al Parlament Europeu està formada per dos eurodiputats d'Izquierda Unida, Sira Rego i Manu Pineda, i tres de Podemos, Eugenia Rodríguez Palop, Idoia Villanueva i Miguel Urbán, i estan integrats al grup de l'Esquerra europea, del qual també forma part l'eurodiputat d'EH Bildu, Pernando Barrena, que també ha dit que votarà en contra dels suplicatoris.

L'eurodiputada del PNB Izaskun Bilbao també ha confirmat que votarà no a retirar la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí. En les imatges, es pot veure l'eurodiputada dient que votarà no perquè "Catalunya viu un problema polític que s'ha de resoldre amb diàleg i democràcia". Bilbao subratlla que les "solucions penals" no són la resposta.

 

"El Parlament Europeu, després de la inqualificable actuació policial de l'1 d'octubre del 2017, ho va deixar clar: sense llei res és possible, però només amb la llei no es resolen aquests problemes", ha apuntat l'eurodiputada.

La importància del vot en contra de Podemos

Amb aquest posicionament, es fa evident, un cop més, la divisió al govern espanyol sobre el conflicte entre Catalunya i l'Estat. Mentre els de Pablo Iglesias continuen mostrant-se a favor del referèndum per tal de resoldre el conflicte, el PSOE es manté en la línia repressiva. Els socialistes no reconeixen ni els presos ni els exiliats com a interlocutors, neguen l'amnistia i l'autodeterminació i la Fiscalia es continua querellant contra l'independentisme.

Quan se sabrà el resultat?

El ple del Parlament Europeu vota a última hora d'aquest dilluns si accepta suspendre la immunitat europarlamentària de Puigdemont, Comín i Ponsatí perquè puguin ser jutjats a Espanya, encara que el resultat no es farà públic fins a demà a les 9h, quan sigui llegit a l'inici de la sessió.

Si el vot del ple confirma la posició de la comissió jurídica, llavors quedarà suspesa la immunitat de Puigdemont i podrà reactivar-se el cas al tribunal belga que ha de decidir si executa l'ordre europea de detenció i lliurament perquè el president exiliat sigui extradit a Espanya.

De la mateixa manera es reactivarien els processos que afecten Comín i Ponsatí, el primer a Bèlgica i el segon al Regne Unit, ja que en ambdós casos els tribunals que examinen les seves extradicions van optar per esperar la posició de l'Eurocambra.