Captura de pantalla 2015-10-17 a les 19.13.42

Les arrels de l'alcaldessa de Barcelona cal buscar-les en l'activisme social, però també a Twitter. Ada Colau ha utilitzat sempre aquesta plataforma com a altaveu de les protestes socials i dels polèmics desnonaments. Ara, un cop al capdavant de l'Ajuntament barceloní, l'enfocament del seu perfil també ha canviat. Al seu equip de comunicació expliquen que han "primat l'autenticitat a les xarxes" i que és ella mateixa qui s'encarrega de gestionar el compte. Dues persones més "l'acompanyem però no fem de community manager". L'alcaldessa té una agenda molt plena i l'equip l'ajuda a cobrir-ho tot, però "mai es fa un tuit que ella no hagi aprovat o canviat", diuen. Colau ja era una estrella a Twitter abans d'arribar a l'alcaldia i comptava amb milers de seguidors arran de les seves accions amb plataformes com la PAH. És per això que l'objectiu del seu equip ha estat "potenciar el perfil d'alcaldessa sense perdre el de líder d'opinió política". Alguns canvis sí que s'han notat a la xarxa social entre l'etapa activista i l'etapa política de Colau. "Ja no pot expressar la seva opinió sobre qualsevol tema i de qualsevol manera", diuen. L'alcaldessa ha hagut de suavitzar el seu llenguatge i deixar endarrere les fotos de perfil de logotips reivindicatius. "Ara té un perfil més institucional en general, però el Twitter és un oasi dins d'aquest perfil i la gent ho agraeix", conclouen.

Els números

13.594 tuits  306.877 followers  1500 following  2.831 usuaris l'han afegit a alguna llista

Els personatges

Colau opta per seguir més aviat partits afins a les seves posicions. Hi trobem la CUP, Podemos, ICV o ERC. Els acompanyen els respectius polítics com Pablo Iglesias o Antonio Baños, però també d'altres com Carme Forcadell o Sor Lucía Caram. També hi ha comptes dels moviments socials dels quals sempre s'ha envoltat l'alcaldessa: 15M acampada BCN, CSA Can Vies, Iaioflautes o Feministes indignades. Els gustos musicals de Colau també segueixen el vessant reivindicatiu amb noms com Cesk Freixas, Lluís Llach o El Niño de la Hipoteca. D'altres però hi tenen poc a veure, com Mónica Naranjo. Els comptes fake també agraden a Ada Colau, però no es mulla amb el de cap polític en concret, sinó que segueix personatges anònims com Gerardo tece, BarbijaputaArmando el Pollo.

Hashtags

Els hashtags* més utilitzats en els tuits de Colau estan relacionats amb la política municipal i els desnonaments: #plebcn #pledesnonaments.

+ Retuitejat

Ada Colau va utilitzar la xarxa social per mostrar la seva indignació amb l'Estat espanyol per el cost de la desfilada militar del 12O a Madrid.

 + Favorit

El tuit de Colau marcat com a favorit més vegades és aquest, on defensa el regidor de l'Ajuntament de Madrid Guillermo Zapata. Aquest va dimitir el passat mes de juny per un tuit en què reproduïa un acudit titllat d'antisemita fet el 2011.

+ Polèmic

L'alcaldessa de Barcelona va encendre els ànims fa uns mesos amb un tuit on feia un paral·lelisme entre el seu naixement i la mort de Salvador Puig Antich. Aquest missatge va motivar la resposta d'alguns personatges com Quim Monzó o Mathew Tree, qui va mostrar la seva indignació per la comparació. Colau va defensar-se.

*Dades de Twitonomy segons els últims 3.200 tuits.

Twitterpolítica 1: Josep Antoni Duran i Lleida