La televisió suïssa ha explicat en un reportatge com el PSOE protegeix la monarquia espanyola i posa com a exemple que va bloquejar la creació d'una comissió d'investigació sobre la institució, que tenia el suport de la meitat del govern espanyol (Podemos). 

"Els socialistes són lleials a la monarquia i van bloquejar la iniciativa de crear una comissió, al costat de la dreta. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es va mostrar indignat amb el comportament de la família reial, però va subratllar que el rei Felip no havia fet res dolent i que estava treballant en una monarquia del segle XXI", indica. Segons la televisió suïssa, Felip VI és "seriós", però "mancat de glamour".

Segons SRF, el desgavell l'ha creat Joan Carles I, pels seus continus escàndols. "Una cosa és clara: Joan Carles segueix essent un llast per a la monarquia espanyola. I la família reial espanyola no pot confiar en la continuïtat com altres a Europa", apunta.

Recorda en aquest sentit l'impacte que va crear en l'opinió pública escoltar que Joan Carles havia saldat un deute tributari de 4 milions, gràcies a l'ajuda d'amics seus. "Espanya se'n va fer creus, i es preguntava si s'havia fet bé", indica. "A més es va dir que a Joan Carles li agradaria participar en una regata de vela a Galícia. I a la família reial tampoc no la va ajudar el fet que les filles de Joan Carles es vacunessin contra la Covid a Abu Dhabi, mentre Espanya lluita contra les llargues llistes d'espera per vacunar-se", manifesta.

Coincidència o no, el segon pagament a Hisenda del rei emèrit Joan Carles I a Hisenda va arribar només cinc dies abans de la data que des de la justícia de Mònaco s'havia proposat per prendre declaració al seu cosí, Álvaro de Orleans. Cal recordar que aquest és el cosí en tercer grau, i ja ha negat ser el seu "testaferro" o "fiduciari" anteriorment de la Fundació Zagatka, amb la qual es produïen totes les operacions de comissions i presumptes delictes fiscals i on constava com a fundador i propietari.

Els 4,6 milions d'euros que Joan Carles va regularitzar amb Hisenda es van saldar el passat 25 de febrer i, curiosament, Mònaco havia citat a declarar el cosí l'1 de març per videconferència. Però, de totes maneres, la diligència es va ajornar des de la fiscalia espanyola per qüestions d'agenda del fiscal Juan Ignacio Campos, qui prèviament havia enviat una comissió rogatòria a aquest principat on viu Orleans. A diferència d'altres comissions rogatòries cursades a Irlanda o el Regne Unit, des de Mònaco han donat una resposta més ràpida però ha agafat d'imprevist la justícia espanyola. Tot sembla indicar que es podria reprendre a finals de març.

De moment, cal recordar que el presumpte testaferro de Joan Carles tan sols ha declarat davant la justícia de Suïssa. Va ser l'octubre del 2018 a Ginebra davant del fiscal Yves Bertossa, i el mateix Álvaro ha remarcat que no ha tornat a estar citat. Aquest no va saber explicar a Bertossa els ingressos milionaris rebuts per Zagatka, com quatre entrades de 250.000 euros entre març i juliol del 2008, o 5,5 milions rebuts al desembre del 2008. En paral·lel, Suïssa continua amb les seves investigacions i sí que ha cridat a declarar els gestors d'aquesta fundació.