El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat al PSOE que deixi "d'alinear-se" amb la dreta i l'extrema dreta per "impedir el debat democràtic". Cuixart ho ha exposat a través d'una carta als socis i després que hagi arribat la proposta de llei d'amnistia presentada pels partits independentistes, tot subratllant el "gran consens de país" que hi ha l'entorn d'aquesta opció "com a única eina vàlida que abraça el conjunt dels represaliats". L'activista compleix nou anys de presó al centre penitenciar de Lledoners pels fets de l'1-O, ha advertit al partit socialista que, si no ho fa, "acabarà pagant molt cara la seva irresponsabilitat".

Cuixart ha insistit al PSOE per afrontar el debat sobre la llei a la cambra baixa espanyola i allunyar-se així de les postures del  PP, Cs i Vox. "Tard o d'hora també ells en seran víctimes", ha advertit.

"Davant la repressió, la retallada de drets i la socialització de la intolerància i el feixisme, cal tornar als carrers dels Països Catalans, units en la diversitat", ha proclamat Cuixart, i al mateix temps ha demanat que no es vagi contra el jovent "que protesta perquè no es resigna" ni se'l criminalitzi.

Un govern amb prioritats clares

D'altra banda, el president d'Òmnium Cultural ha reclamat "un govern de la Generalitat fort i una societat civil exigent, que situïn la cultura, la cohesió social i l'autodeterminació al centre de les prioritats". En aquest sentit ha manifestat: "Busquen dividir-nos i que tinguem por, i no podem caure constantment en aquest parany".

Així, ha recordat també que "el front antirepressiu i la lluita per la República són totalment complementaris", alhora que ha advertit que "els poders de l'Estat mantenen la repressió" perquè "volen que renunciem a pensar com pensem i a la nostra voluntat de ser". També ha remarcat que "lluny de cap penediment, l'única resposta possible és la perseverança".

Revocació (de nou) del tercer grau

El jutge de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya va retirar de nou aquest 9 de març el tercer grau als presos polítics que compleixen condemna a la presó de Lledoners. D'aquesta manera, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van haver de tornar a ingressar a presó.

Ara bé, el Departament de Justícia haurà de revisar abans del pròxim 14 de juliol la classificació penitenciària dels presos polítics. Mentrestant, els presos podran gaudir de permisos i sortides per treballar o fer voluntariat en virtut de l'article 100.2.

 

Imatge principal: el president d'Òmnium, Jordi Cuixart / ACN