Només fa dos dies que va sortir de la presó i només dues nits que ha pogut tornar a dormir a casa després d'haver passat 32 dies tancat a la presó d'Estremera amb els altres cinc consellers. Jordi Turull ha visitat aquest matí a El Món a RAC1, on, després de narrar un emotiu relat d'aquest mes pràcticament aïllat del món, ha sortit en defensa de JuntsXCat, la llista del president per a les eleccions del 21-D en què ell hi anirà com a número 4, i ha explicat que, des d'allà, "ens vam posar a disposició i vam dir que volíem anar a les eleccions i combatre a les urnes el que havia passat".

De fet, entre rialles, el conseller ha confessat que amb Josep Rull —amb qui compartia cel·la— "ens estàvem fent la campanya a sobre" i ha reconegut que, tot i que "la gent no ho entén, en tenim ganes". Sense perdre el sentit de l'humor, Turull ha explicat també que "tothom em diu que he de descansar, però he estat un mes fent el gos", tot i que ha hagut de confessar que "no em pregunti pel programa electoral perquè no me'l sé" i, precisament per això, i per "desautoritzar les mesures imposades pel tripartit del 155", no ha parat pràcticament ni un segon des que ha sortit d'Estremera.

Les coses, doncs, no van ser gens fàcils. Des de la presó, no sabia pràcticament qui hi havia a la llista del seu partit i així ho ha volgut posar de manifest assegurant que "ens hem assabentat dels noms de la llista a comptagotes", així com que "a la televisió, cada vegada que ensenyaven la llista, anaves mirant qui hi havia". Fins i tot, ha subratllat que fins "ahir no vaig conèixer el cap de llista per Tarragona", però, això sí, té molt clar que "tenim una gran oportunitat el 21-D per enviar un missatge a tothom" i ha recordat que "ens definim com la llista del president i del Govern" perquè considera que "els hem de tornar a restituir".

Unitat contra el 155

Ara bé. Tot i que sense ser explícit, ha lamentat no haver pogut conformar una llista conjunta contra el bloc del 155, ha assegurat que "la unitat és bàsica" i calmat els ànims de la gent posant damunt la taula que "tots [JuntsXCat, ERC i la CUP tenim molt clar qui és el nostre adversari polític, encara que no anem amb llista única".

Per explicar-ho bé, i per fer-se entendre, Turull ho ha exemplificat amb el fet que "el meu interès perquè surti el vicepresident [Oriol Junqueras] de la presó, segur que és el mateix que gent d'ERC perquè surti [el conseller d'Interior, Joaquim] Forn".

Per tot plegat, el conseller ha fet una crida a la mobilització el proper 21-D perquè, ha assegurat, "ara sí que jugarem en un terreny en què ens és fàcil guanyar, el de la democràcia". L'emoció durant la campanya, però, es fa difícil de contenir. "Has d'aguantar el plor perquè t'emociones després del que has passat", ha admès, i ha volgut deixar ben clar que, tot i que alguns líders polítics com el del PP encetin la campanya amb el crit de guerra de 'A por ellos', a JuntsXCat "no tenim ni un espai a la rancúnia" perquè, ha insistit, "és tan l'orgull que tenim com a país que no ens volem dedicar a altres coses".

Amb el cap en els seus companys encara empresonats, Turull ha volgut fer saber que "si ens prohibeixen el groc, que sàpiguen que hi ha una bandera catalana que porta quatre barres per cada un que està a la presó" perquè, a més, tot i que sis n'hagin sortit, "tenim un regust molt dolent perquè vam entrar junts i volíem sortir junts". I és que, a la presó, "entres en una dimensió desconeguda".