El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha celebrat l'acord per la llei d'amnistia, tanmateix, ha deixat clar que aquest no assegura els pressupostos generals de l'Estat espanyol. En una entrevista a RAC1, Turull ha apuntat que la llei d'amnistia formava part del pacte d'investidura i no té cap efecte sobre els pressupostos. "L'amnistia era per la investidura. Nosaltres ja hem complert la investidura i ara ja hi ha amnistia. Ara començarem el tema dels pressupostos amb el marcador a zero", ha apuntat. Preguntat si de cara a la negociació dels pressupostos Junts posarà sobre la taula un possible pacte fiscal, Turull ha avançat que des de la formació prefereixen no començar les negociacions fent "una carta als reis en públic". 

De la mateixa manera que la llei d'amnistia no assegura els pressupostos, Turull ha negat que solucioni el conflicte polític, com ha apuntat el ministre de la Presidència, Justícia i relacions amb les Corts, Félix Bolaños. Tot i això, el secretari general de Junts ha remarcat que la llei "genera un clima molt més favorable". "Ja tenim l'amnistia i ara volem aconseguir l'autodeterminació. Ara començarem a parlar seriosament d'aquest tema i no renunciarem a la independència", ha afirmat. 

Una llei blindada

Turull ha celebrat que l'acord assolit amb el PSOE i ERC reforça la llei d'amnistia d'acord amb l'esborrany de la Comissió de Venècia. És més, ha reivindicat que aquesta millora ha estat possible perquè Junts va tombar la llei el passat 30 de gener. "Diversos jutges van obrir a cops de martell vies d'aigua a la llei, per tant, amb aquestes esmenes i modificacions les tanquem".

El secretari general de Junts confia en la solidesa de la llei i ha descartat que el Tribunal Constitucional (TC) la pugui tombar. Preguntat sobre aquest hipotètic escenari, Turull ha assenyalat: "Tornaríem a la situació de l'Estat 2.0". De fet, el líder juntaire ha subratllat que els jutges que no apliquin la llei estarien prevaricant. 

El retorn de Carles Puigdemont i les eleccions europees

L'aplicació de la llei es pot allargar durant mesos, però segons Turull, quan aquesta s'apliqui ha de permetre la tornada de Carles Puigdemont, aproximadament a partir de juliol. "El jutge que ho vulgui fer impossible estarà prevaricant perquè la llei és molt clara", ha subratllat. És a dir, la tornada de Puigdemont podria estar només a uns mesos de distància. Mentrestant, hi ha una cita electoral: les eleccions europees. Segons Turull, Puigdemont serà el candidat a les europees del partit, després que es fessin primàries en el si de l'organització. "La voluntat és que, si no ho ha expressat directament en mitjans públics sí que ens ho ha expressat a nosaltres, serà el candidat", ha afirmat. 

Preguntat si també podria ser el candidat de la formació per les pròximes eleccions catalanes, Turull ha volgut anar a poc a poc. "Això ja ho pensarem després de les eleccions europees. Sempre he dit que la majoria voldríem que es presentés, però tenim clar que hem de concentrar-nos i anar pas a pas". 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!