La llei d’amnistia obre, segons Félix Bolaños, una etapa a Catalunya de “diàleg, acords i inversions”. És la primera valoració pública que ha fet el govern espanyol des que aquest dimecres al vespre es va fer públic que el PSOE, Junts i ERC van arribar a un acord per modificar de forma definitiva la norma que ha de reparar la persecució judicial a independentistes. En una compareixença al pati del Congrés dels Diputats, el ministre de la Presidència ha reconegut que el pacte és conseqüència de l’esborrany del dictamen de la Comissió de Venècia sobre la llei d’amnistia, que va donar el seu vistiplau a la norma.

En una compareixença davant dels mitjans, tot i haver parlat d’obrir una nova etapa de “futur i inversions” a Catalunya, el ministre no ha concretat si el pacte segellat aquest dimecres entre PSOE, Junts i ERC contempla també un acord pel que fa a l’aprovació dels pressupostos. Sí que ha dit que hi ha “voluntat” de tots els socis d’investidura d’aprovar uns nous comptes. De fet, aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va desvincular una cosa de l’altra, i va assegurar que les negociacions no van en paral·lel.

Durant el seu discurs, Bolaños ha assegurat que el nou text de la llei d’amnistia no només afecta les persones encausades a conseqüència del Procés, sinó que també beneficia el conjunt de Catalunya i Espanya, en tant que, al seu entendre, s’obre una nova etapa a Catalunya beneficiosa per a tothom. De la mateixa manera, Bolaños ha asseverat que la llei d’amnistia que ha d’aprovar-se al Congrés en els pròxims dies “es convertirà en un referent internacional”. Fonts del govern espanyol afirmen que la intenció de l’executiu és que el text que s’aprovi aquest dijous en comissió s’aprovi en un Ple el dijous de la setmana que ve, 14 de març.

 

Boye: “La batalla a Europa” està guanyada

També s’ha pronunciat aquest dijous sobre l’acord Gonzalo Boye, que ha assegurat que la nova llei d’amnistia, amb una "aplicació democràtica", blinda a tothom. En ser preguntat sobre la possibilitat d'un retorn de Carles Puigdemont —abans de l'estiu— amb l'aprovació de la llei, Boye ha afirmat que és moment de reflexionar i espera a veure com actua la justícia espanyola, i ha assegurat que segurament la qüestió s'haurà de resoldre a l'àmbit europeu.

L'advocat de Puigdemont ha detallat en una entrevista a la cadena SER que les esmenes apunten a fortificar la llei de cara a una "batalla europea", que "està guanyada". "En el cas que hàgim d'anar a Europa, nosaltres aquesta batalla ja la tenim guanyada a partir del redactat actual de la llei; dependrà dels jutges si volen una nova confrontació europea o no", ha afirmat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!