L'informe de la Comissió de Venècia que ha avaluat la llei d'amnistia i que ha transcendit aquest divendres és d'"enorme importància" per a Junts per Catalunya. En un comunicat, el partit valora positivament el fet que reculli una de les seves demandes, i és que situï els límits de la normativa en els fixats pel dret internacional en referència a "violacions greus dels drets humans", tot recordant que aquests "no són necessàriament els mateixos que els delictes greus del dret intern". De fet, aquest és un dels punts que ha obstaculitzat l'acord entre el PSOE i els juntaires, i els últims recorden que han rebut "moltes crítiques" per no haver votat l'actual redactat de la llei d'amnistia: "Ara, la Comissió de Venècia confirma que teníem raó, i per això seguim treballant per una norma integral i d'aplicació immediata".

En aquesta línia, el partit de Jordi Turull i Laura Borràs reitera que és necessari "seguir treballant per reforçar alguns aspectes essencials de la llei de cara a garantir-ne la seguretat jurídica", és a dir, "l'àmbit objectiu d'aplicació per evitar una interpretació arbitrària de la llei" i que aquesta llei sigui d'aplicació "immediata". Al mateix temps, Junts subratlla que el dictamen de l'òrgan consultiu del Consell d'Europa defensa que l'amnistia "no afecta el principi de separació de poders", que tampoc afecta el "principi d'igualtat" i que "s'inclou dins de les competències del poder legislatiu i la seva aprovació no requereix unanimitat", sinó que serveix amb una "majoria qualificada".

Un dels fronts oberts en la llei d'amnistia és sobre el delicte de terrorisme i alta traïció, que s'exclouen de l'àmbit d'aplicació del redactat actual. En el comunicat, Junts defensa que la Comissió de Venècia reitera que "no existeix impediment legal ni jurisprudencial per amnistiar fets presentats com a delicte de terrorisme o de traïció". "La justificació política i històrica de la llei compleix amb els criteris internacionals per aquest tipus de normes", subratllen. De fet, sobre el terrorisme, l'informe de l'òrgan consultiu veu "amb satisfacció que el projecte de llei d'amnistia no contempla els actes contra les persones amb resultat de mort, l'avortament o les lesions al fetus, la pèrdua o el dany permanent en un òrgan o membre, la impotència, l'esterilitat o la deformitat greu, i els actes definits com a delictes de tortura o tracte inhumà i degradant de conformitat amb l'article 3 del CEDH sempre que superin el llindar mínim de gravetat". "L'amnistia s'aplica també als procediments pendents, per la qual cosa el criteri de la fase de procediment hauria de ser irrellevant", afegeix.

Jordi Turull frena l'anunci de Jaume Asens

Quan s'acosta la data límit per presentar el dictamen de la comissió de Justícia sobre l'amnistia —el dijous 7 de març—, el dirigent dels comuns, Jaume Asens, ha afirmat aquest dissabte en una entrevista a Catalunya Ràdio que el pacte entre el PSOE i Junts és "qüestió d'hores o dies perquè està tot molt encarrilat". Segons qui es proposarà a candidat per a les eleccions europees, "no hi haurà escena de negociació de l'últim minut i el PSOE no votarà en contra de les esmenes de Junts ni Junts votarà en contra de la llei". Poc després, Jordi Turull, secretari general dels juntaires, ha frenat les afirmacions d'Asens i ha avisat que "del que diguin o especulin tercers sobre hipotètics acords de Junts, no ens en fem responsables". "Si hi ha cap novetat, s'informarà des de Junts", ha destacat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!