El Secretariat Nacional de la CUP ha enviat un document a les bases de la formació aquesta passada nit un document amb els arguments a favor i en contra de la investidura de Jordi Turull (JxCat) perquè la militància pugui debatre i posicionar-se de cara a la reunió que tenen dues hores abans del ple del Parlament.

En aquest text, la CUP explica que consideren que no hi ha hagut avenços en l’estratègia republicana durant la negociació, i critiquen el perfil de Turull per lligar-lo al PDeCAT, a les retallades del Govern d’Artur Mas, i no haver fet res per retractar-se pel cas del 3%.

Davant aquests arguments contraris a facilitar la investidura, la CUP creu que fer Turull president seria un clar missatge de continuïtat de l’1-O i dels seus efectes, suposa un embat a l’Estat i considera que forçaria JxCat i ERC a mantenir un compromís més ferm amb la República.

La cúpula de la CUP debat aquest dijous, a les 15:00 hores, si manté les seves quatre abstencions a la investidura de Jordi Turull o si canvia de criteri i facilita que el candidat de JxCat sigui el president de la Generalitat. Per decidir-ho, els anticapitalistes ho debatran basant-se en els arguments a favor i en contra que han plasmat en un document enviat a les bases i que avancen diversos mitjans. 

Abandonar l'autonomisme?

Segons aquest argumentari, les negociacions entre JxCat, ERC i la CUP no han aconseguit avenços considerables en l’estratègia en favor de la República, per abandonar l’autonomisme, i no han detectat que ni els partits ni la Mesa del Parlament caminin cap a la ruptura.

A més, consideren que Turull és un perfil de candidat lligat a les retallades pressupostàries que va impulsar el Govern de Mas i als plantejaments del PDeCAT, que veuen poc proclius a la ruptura i massa autonomista. Igualment, li retreuen no haver fet cap pas pel retractament del cas del 3% que va afectar la CDC de la que ja era dirigent. 

A l’altre costat hi ha els arguments a favor de facilitar l’arribada de Turull al càrrec de president. Ena quest sentit, la CUP valora que investir-lo suposaria un nou embat amb l’Estat espanyol que donaria dimensió política a l’acció que veuen repressiva i, sobretot, donaria un missatge de continuïtat amb l’1-O. A més, creuen que si la investidura tira endavant, JxCat i ERC es veuran obligats a assumir un grau més alt de compromís amb la República catalana i s’evitaria una legislatura més plana. 

Amb aquests arguments sobre la taula i els canvis que pugui haver fruit de les reunions que els independentistes mantenen al Parlament aquest dijous al matí, la CUP haurà de debatre i prendre una decisió sobre la votació que tindran al ple d’investidura.