Jordi Turull, Carme Forcadell i Dolors Bassa tanquen la ronda de declaracions que hi ha hagut aquesta setmana al Tribunal Suprem, on s'han comunicat els delictes pels quals se'ls pretén jutjar: rebel·lió i malversació.

De moment, tots els presos polítics que han passat per la sala de vistes han estat molt més contundents que en ocasions anteriors, a excepció de Joaquim Forn, que va retreure a Pablo Llarena que va renunciar a la seva carrera política i malgrat tot continua a Estremera. Forn també va aprofitar per demanar de nou que el deixessin en llibertat, i els propers dies el seu nou advocat, Xavier Melero, formalitzarà la petició. La resta, però, van canviar el discurs i van fer un al·legat sobre les seves conviccions i qüestionant el criteri judicial i la separació de poders, així com la denúncia de la vulneració de drets i la manca de fonament jurídic per imputar-los els delictes de rebel·lió i malversació.

Caldrà veure avui si Turull, Forcadell i Bassa planten cara a Llarena o mantenen l'estratègia que han portat fins ara de mostrar el canvi de rumb en les seves carreres polítiques i intencions per tal de poder aconseguir sortir de la presó. Forcadell i Bassa van renunciar al seu escó de diputades justament abans de la darrera declaració on el magistrat va ordenar el seu ingrés a presó i no va servir de res. Davant aquesta situació podrien actuar com ho han fet la resta i defensar les seves conviccions sense plantejar-se que això serveixi per sortir o no de la presó.

D'altra banda, avui, també l'advocat de Josep Rull, Jordi Pina, presentarà al Suprem els correus electrònics que serveixen de prova per desmentir que el conseller de Territori i Sostenibilitat va negar l'entrada al Port de Palamós d'un dels vaixells on s'allotjava la policia espanyola que va venir de reforç pel referèndum de l'1 d'octubre per criteris tècnics. És un dels arguments que va defensar ahir Rull en el seu al·legat, el més dur dels que s'han fet fins ara.

Tampoc se sap encara quina línia agafarà Jordi Turull. Si la del seu company Rull o la de Joaquim Forn, que entronca més amb el seu discurs del ple d'investidura del 22 de març on apel·lava al diàleg amb Madrid.

Després de les declaracions d'avui, faltarà encara la compareixença de la resta de processats que no estan a la presó. El jutge els podria citar de cara al 7 de maig.